Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files
-->

Groot internationaal drugsnetwerk opgerold

Toegevoegd: 29-12-2009, 18.18 uur
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De politie heeft tijdens een groot opsporingsonderzoek naar de handel en het uitvoeren van hennep in onze provincie de afgelopen tijd in totaal 16 verdachten aangehouden. Bij het onderzoek werden drugs, geld en wapens in beslag genomen. Het onderzoek heeft ook geleid tot de aanhouding van 15 Belgen.


Het onderzoek werd geleid door het Openbaar Ministerie en is uitgevoerd door de Koninklijke Marechaussee, de Politie Zeeland en de waterpolitie van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD). Het onderzoek had betrekking op de handel in hennep, de uitvoer van hennep naar België en het lokaal dealen van hennep vanuit een horeca-inrichting te Hulst, met als hoofdverdachte een 43-jarige man uit de gemeente Hulst.
 
Het onderzoek werd gestart in mei van dit jaar. Er werden verschillende zogeheten BOB-middelen (bijzondere opsporingsbevoegdheden) ingezet. Dit leidde tot de aanhouding van de 16 verdachten in Nederland en de 15 arrestaties in België.

Op 16 oktober werd de hoofdverdachte aangehouden. Ook diens 43-jarige echtgenote werd opgepakt. Al snel werden ook twee voor hem werkende koeriers aangehouden; een 39- jarige man uit Hulst en een 44-jarige plaatsgenoot. Dezelfde dag werden die doorzoekingen verricht op verschillende locaties in Clinge, Hulst en Axel. In totaal werd 7 kilo hennep in beslag genomen. Ook werden twee hennepkwekerijen aangetroffen en ontmanteld.

Sluiting horecazaak
In de aanloop op deze arrestaties werd op 3 oktober in Noord-Holland ook al een drugstransport naar Zeeland onderschept. Daarbij werd een hoeveelheid van 5 kilo hennep in beslag genomen. Ook werd een verdachte, een 39-jarige Hulstenaar, aangehouden. Uit het onderzoek kwam volgens de politie op dat moment naar voren dat er vanuit Hulst werd gedeald in harddrugs. In verband met het dealen in softdrugs vanuit een horecazaak in Hulst werd op 17 december een werknemer van deze zaak, 34-jarige man uit Hulst, aangehouden. De politie gaat een bestuurlijke rapportage maken over het dealen vanuit het horecapand in Hulst. Deze zal worden verstrekt aan de burgemeester van de gemeente Hulst. Dit moet er toe leiden dat sluiting van het pand mogelijk gemaakt wordt.

In de periode van 16 oktober tot en met 28 december werden in totaal nog eens acht verdachten aangehouden welke woonachtig waren in de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Limburg en Noord-Brabant. Gedurende het onderzoek werden onder leiding van de rechter-commissaris in totaal tien doorzoekingen verricht. In twee gevallen werden aanhoudingen verricht door een arrestatieteam (AT). Bij twee doorzoekingen werden twee vuistvuurwapens aangetroffen. Op één adres nam de politie enkele tienduizenden euro's in beslag. Ook werden tijdens het onderzoek 250 XTC-pillen aangetroffen.

Op dit moment zitten nog vier verdachten in voorarrest. Het gaat om een 43-jarige man uit Hulst, een 39-jarige man uit Hulst, een 38 jarige man uit Zwaag en een 35 jarige man uit Delft. Een 54-jarige verdachte die gisteren in Amsterdam werd aangehouden zit inmiddels in verzekering in gevangenis Torentijd in Middelburg. De verdachten worden verdacht van deelneming aan een organisatie die tot oogmerk heeft het plegen van misdrijven genoemd in de Opiumwet.

België
Omdat het Zeeuwse onderzoek raakvlakken had met het telen van hennep en dealen van hennep in het gebied van het gerechtsarrondissement Dendermonde in België werd onder leiding van de Onderzoeksrechter in Dendermonde in België gelijktijdig een opsporingsonderzoek ingesteld door de Federale Gerechtelijke Politie. Gedurende dit onderzoek in België werden in totaal nog eens vijftien verdachten aangehouden. Ook in Vlaanderen werden doorzoekingen gedaan. Op een locatie in België werd een stekkerij van hennep aangetroffen en ontmanteld.
 
Daarnaast kwam tevens een handel in grote hoeveelheden cocaïne aan het licht. Deze handel liep via Zuid-Amerika naar de haven in Antwerpen. Onder de verdachten in België waren meerdere havenarbeiders betrokken. Op verzoek van de Belgische onderzoeksrechter werden op 16 oktober ook in Hulst twee arrestaties verricht. Het gaat om een 28-jarige man en een 28-jarige vrouw uit Axel. De man was op dat moment nog maar korte tijd in Hulst woonachtig en werd via een verkorte procedure overgeleverd aan België.

-->

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
John (30-12-2009 om 18:48)
Oke Maatje daar zit wat in legaal aan drugs komen. Maar weet je hoeveel ellende , je ondervind als een zoon verslaafd is !! aan dat spul , niet meer willen werken , en maar op de ouders hun zak teren. Ze hebben overal schijt aan door die rotzooi. Helaas spreek ik uit ervaring , Scheiding als gevolg
Sonia (30-12-2009 om 09:27)
Goed zo doe zo verder
Kees (30-12-2009 om 08:57)
Keurig werk,ik heb een hekel aan drugs,en dus ook dealers en gebruikers.
John (30-12-2009 om 00:53)
Tja in China word je voor een grammetje gelijk opgehangen, dus in Nederland veel zwaarder straffen. Kan geen kwaad. Dan doet de Politie ook met meer plezier zijn werk. Dan dat ze zo weer los gelaten worden. Politie dit is Top werk bedankt , ga zo door .
Dweilen (29-12-2009 om 20:38)
Soms denk ik dat dit dweilen met de kraan open is. maar als er niet gedweilt wordt weten we zeker dat we natte poten trapen en wellicht verzuipen. complimenten!
Hennie (29-12-2009 om 19:51)
Hehe, eindelijk hebben ze een lijntje opgepakt! Nu die andere 500 nog! Leve de Politie als ze wakker zijn. Helaas is dat zelden.
Cookie-instellingen beheren