Weerbericht:
Veel bewolking, vooral in de avond en nacht hier en daar regen
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 20 km

Hap-auto's Zierikzee en Vlissingen ook naar spoedritten

Toegevoegd: 01-11-2004, 17.11 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
VLISSINGEN - Vanaf vandaag mogen de auto’s van de huisartsenposten in Zierikzee en Vlissingen met zwaailicht en sirenes naar spoedgevallen rijden. Met de ambulancedienst zijn daar afspraken over gemaakt.


De huisartsen hebben vanaf de opening van de posten in maart vorig jaar auto’s tot hun beschikking die uitgerust zijn om spoedritten uit te voeren. Sinds oktober vorig jaar rijden de auto’s echter niet meer met zwaailichten en sirenes. Oorzaak was dat er geen afspraken waren gemaakt tussen de huisartsenposten en de organisatie voor het ambulancevervoer. Vooral de juridische aspecten waren onduidelijk. De twee organisaties hebben nu wel duidelijke afspraken gemaakt.

De auto’s van de huisartsenposten mogen vanaf vandaag wel met licht- en geluidssignalen op pad. Voorwaarde is dat de Centrale Post Ambulancevervoer daar toestemming voor geeft. Dat wordt bij elk geval afzonderlijk beoordeeld. Als iemand de huisartsenpost belt, en er is op dat moment niet snel genoeg een ambulance beschikbaar, kan de dienstdoende huisarts op pad. Ook als mensen het alarmnummer bellen, kan een beroep worden gedaan op de auto van de huisartsenpost indien er niet op tijd een ambulance vrij is.

De chauffeurs van de auto’s van de huisartsenposten zijn getraind voor het rijden van spoedritten, zegt J. Bergen van de huisartsenposten Zierikzee en Vlissingen. Hij voorspelt dat de zorg voor mensen die spoedeisende hulp nodig hebben door de nieuwe afspraken zal verbeteren. In feite is er nu een extra auto beschikbaar voor mensen die direct hulp nodig hebben. „Het maakt niet uit of je de huisartsenpost of 112 belt. Niemand zal nog tussen de wal en het schip vallen. Er zijn heel veel gevallen waarbij het duidelijk is dat er een ambulance nodig is, bijvoorbeeld als iemand een hartstilstand krijgt in een supermarkt. Maar bij twijfelgevallen, als iemand pijn op de borst heeft en wat klammig is, zijn huisartsen beter in staat om een goede inschatting te maken.

Het is belangrijk dat we als huisartsen het gevoel hebben dat al onze vaardigheden ook daadwerkelijk gebruikt worden.“ De auto’s van de huisartsenposten worden niet gebruikt voor het vervoer van patiënten. Ze hebben wel apparatuur aan boord om acute hulp te kunnen verlenen. Er zit bijvoorbeeld een defibrillator in de auto, een apparaat dat wordt gebruikt om stroomstoten toe te dienen aan een patiënt met hartproblemen. De nieuwe regeling geldt niet voor de huisartsenpost in Goes. Die heeft niet meegedaan aan het overleg.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren