Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km
-->

Jonge kinderen krijgen fietshelm

Toegevoegd: 02-09-2013, 15.17 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Veel nieuwe leerlingen van groep 1 krijgen dit schooljaar een fietshelm cadeau. Dat gebeurt in de gemeenten Borsele, Middelburg, Reimerswaal, Sluis, Tholen, Veere en Vlissingen.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) spant zich samen met de Provincie Zeeland en andere partners in om toe te werken naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers. Het dragen van een fietshelm draagt daar volgens de betrokken organisaties aan bij.
 
Uit onderzoek blijkt dat het dragen van de helm bescherming biedt tegen ernstig hoofd- en hersenletsel. Dit komt bovendien het vaakst voor bij kinderen en jongeren. Dat is dan ook de reden dat de fietshelmencampagne zich met name op die doelgroep richt.


In 2010 is het ROVZ een campagne gestart rond het dragen van fietshelmen door kinderen. Na de start van de campagne bleek destijds dat het gebruik van fietshelmen door kinderen in groep 1 tot en met 4 met zo'n 15 procent toenam. “We hebben echter gemerkt dat het gebruik van de helmen daarna weer is gedaald. Continue aandacht blijkt dus nodig”, aldus een woordvoerder.

Om het dragen van de fietshelm te stimuleren, bieden de partijen ook onder meer een toneelstuk, een knutselplaat en een voorleesboek aan. Volgens het ROVZ spelen ouders bovendien vaak een belangrijke rol bij het wel of niet dragen van de fietshelm door hun kinderen. Daarom hebben de betrokken partijen samen een ouderavond opgezet. In deze sessie is ruimte voor discussies en ook worden praktische tips gegeven.

-->

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ouder (5-9-2013 om 23:07)
Goed initiatief. Waarom doet de gemeente Schouwen-Duiveland niet mee?
Peter (5-9-2013 om 23:06)
Goed initiatief. Helaas wordt het dragen van de fietshelm vaak niet door de ouders gestimuleerd. Als een moeder de opmerking maakt dat de oorlog al lang voorbij is als ze ziet dat een kind een fietshelm draagt hebben we nog een lange weg te gaan. Blijkbaar moet er nog een taboe doorbroken worden.
Jac (4-9-2013 om 20:04)
Denk dat het verstandiger is om kinderen te leren goed uit te kijken. Vroeger hadden we ook geen helm, als je op je gezicht klapte met je fiets deed dat zeer en keek je vervolgens wel beter uit. En ook toen was het druk en gevaarlijk in het verkeer, je had toen nog geen vluchtheuvels en rotondes
Kees (4-9-2013 om 19:53)
Het dragen ervan zou inderdaad verplicht moeten worden gesteld aangezien je er veel leed mee voorkomt. En ja, het gaat van onze belastingcenten, maar is goedkoper dan een ambulance, ziekenhuis en begrafenis. Dus dan maar zon helm van 20 euro
Fietser (3-9-2013 om 21:29)
@Theo Smit, de helm is niet verplicht in Duitsland. Wij hebben er gefietst en hebben weinig fietsers met helm gezien. Meestal zijn het kinderen, soms ook 1 persoon van 'n stel of groepje. Ik had als klein kind een fiets zonder remmen tegen 'n boom gereden, zo flauw tegenwoordig, hekje voor de trap.
Kees (3-9-2013 om 13:17)
Op zich een prima idee. Echter veel kinderen is nog niet allemaal. Waarom krijgen niet alle kinderen van groep 1 een fietshelm. Nu heeft de ene er wel een en de ander niet. En bepalen meestal de ouders of het kind de helm opzet. Zo beland een deel in de kast of op de rommelmarkt.
Cookie-instellingen beheren