Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files
-->

Jonge kinderen krijgen fietshelm

Toegevoegd: 02-09-2013, 15.17 uur
Door: Rolf de Feijter

MIDDELBURG - Veel nieuwe leerlingen van groep 1 krijgen dit schooljaar een fietshelm cadeau. Dat gebeurt in de gemeenten Borsele, Middelburg, Reimerswaal, Sluis, Tholen, Veere en Vlissingen.

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) spant zich samen met de Provincie Zeeland en andere partners in om toe te werken naar nul vermijdbare verkeersslachtoffers. Het dragen van een fietshelm draagt daar volgens de betrokken organisaties aan bij.
 
Uit onderzoek blijkt dat het dragen van de helm bescherming biedt tegen ernstig hoofd- en hersenletsel. Dit komt bovendien het vaakst voor bij kinderen en jongeren. Dat is dan ook de reden dat de fietshelmencampagne zich met name op die doelgroep richt.


In 2010 is het ROVZ een campagne gestart rond het dragen van fietshelmen door kinderen. Na de start van de campagne bleek destijds dat het gebruik van fietshelmen door kinderen in groep 1 tot en met 4 met zo'n 15 procent toenam. “We hebben echter gemerkt dat het gebruik van de helmen daarna weer is gedaald. Continue aandacht blijkt dus nodig”, aldus een woordvoerder.

Om het dragen van de fietshelm te stimuleren, bieden de partijen ook onder meer een toneelstuk, een knutselplaat en een voorleesboek aan. Volgens het ROVZ spelen ouders bovendien vaak een belangrijke rol bij het wel of niet dragen van de fietshelm door hun kinderen. Daarom hebben de betrokken partijen samen een ouderavond opgezet. In deze sessie is ruimte voor discussies en ook worden praktische tips gegeven.

-->

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
R (3-9-2013 om 12:27)
Waarom zoiets cadeau, dit zijn belastingcenten. doe er iets anders nuttigs mee. laat de ouders zelf hun verantwoording nemen en er zelf een aanschaffen
Hulpverlener (3-9-2013 om 08:04)
Slechts 15% gestegen en nu alweer gedaald? Jammer dat de actie zo weinig succesvol is. Je kunt met een dergelijke helm echt een hoop ellende voorkomen.
Theo Smit (2-9-2013 om 20:51)
Vroeger was de bromfietshelm niet verplicht. Nu wel. Het aantal letsels is sterk gedaald. In Duitsland is de fietshelm ook verplicht. Mijn pleidooi is dan ook de fietshelm verplicht te stellen. Mijn kinderen dragen hem ook. Klachten verdwijnen vanzelf wanneer ze hem consequent dragen.
Wim van dijke (2-9-2013 om 18:50)
Misschien kunnen ze gelijk een sumoworstelpak aan...dan vallen ze niet zo hard. wat zijn ze zielig ze.
Zeeuw (2-9-2013 om 17:23)
2 jaar terug was er in het nieuws dat het dragen van een fietshelm bij sommige gevallen nog gevaarlijker is dan zonder fietshelm te fietsen. Waar doen we nou goed aan????
Akkerdaas Tweewielers (2-9-2013 om 17:18)
Jammer dat het ROVZ niet de moeite neemt om met de lokale rijwielhandel zaken contact op te nemen. Deze zouden een mooie rol kunnen spelen in advies richting de scholen en ouders.
Cookie-instellingen beheren