Inmiddels 200 stormmeldingen brandweer Zeeland

Toegevoegd: 09-02-2020, 19.26 uur - Update: 09-02-2020, 19.46 uur

De brandweer in actie in het centrum van Middelburg.
De brandweer in actie in het centrum van Middelburg.
1
© Foto: Tim Koster
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij de brandweermeldkamer zijn inmiddels zo'n 200 stormgerelateerde meldingen binnengekomen. De cijfers zijn tot 19.00 uur, zo meldt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ).

Stormmeldingen komen sinds het einde van de ochtend binnen. Rond 11.40 uur was in Heinkenszand de eerste inzet. Bij een huis aan de Dorpsstraat was een paneel losgeraakt. De brandweer heeft dit met behulp van een ladderwagen weggehaald.

In de loop van de middag nam het aantal meldingen snel toe. Rond 14.30 uur lag het totaal nog op circa 25 meldingen, een uur later was dat aantal al verdubbeld. Om 16.30 uur waren al 100 incidenten geregistreerd, om 17.15 uur was de grens van 150 meldingen bereikt. Inmiddels zijn dus weer zo'n 50 nieuwe meldingen binnengekomen en verwerkt.

Alarmeringen
Via het alarmeringnetwerk P2000 zijn tot nu toe zo'n 30 brandweermeldingen verstuurd in verband met storm Ciara. Het werkelijke aantal uitrukken zal wat hoger liggen want in sommige gevallen zijn brandweerwagens doorgestuurd naar een nieuwe melding.

De meeste via P2000 gemelde uitrukken (tot 19.45 uur) waren voor ploegen in Zeeuws-Vlaanderen (12 stuks), gevolgd door ploegen uit Zuid-Beveland (8x) en Walcheren (6x). Op Noord-Beveland was 1 melding. Datzelfde geldt voor Schouwen-Duiveland. De Thoolse brandweer werd twee keer gealarmeerd.

Oosterscheldekering
De Oosterscheldekering, waarvan eerder werd gemeld dat deze mogelijk helemaal dicht zou gaan voor het wegverkeer, inmiddels al wel een tijdje dicht voor vrachtverkeer en auto's met aanhanger. Zij moeten nu omrijden via de Zeelandbrug. Wanneer de Stormvloedkering weer opengaat, is niet bekend.

Voorspelling
Voor Zeeland heeft het KNMI nog tot 22.00 uur code oranje afgegeven. De komende uren worden nog zeer zware windstoten van 100 tot 120 kilometer per uur verwacht. De gehele maandag geldt code geel en moet rekening worden gehouden met zware windstoten van 75 tot 100 kilometer per uur. Rijkswaterstaat houdt daarom rekening met in ieder geval een extra drukke ochtendspits.

Verzonnen
De hulpdiensten zijn zondagavond bij Koewacht ook nog op zoek gegaan naar een vrouw die onder een boom terecht zou zijn gekomen. Ze had deze onrustwekkende melding gedaan aan haar thuisfront maar was daarna niet meer bereikbaar. Uiteindelijk bleek de vrouw het verhaal te heben verzonnen. Ze is aangehouden.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750