Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
17 files van totaal 63 km

Slimme camera's telefoongebruik vanaf morgen ingezet

Toegevoegd: 15-11-2020, 17.07 uur
De camera’s die handhaven op handheld telefoongebruik achter het stuur. Een foto die door de handhavingscamera is gemaakt.
De camera’s die handhaven op handheld telefoongebruik achter het stuur.
© Foto: Openbaar Ministerie
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Even een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto, veel automobilisten doen dat. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid en de kans op een boete neemt vanaf morgen toe. Vanaf dan worden namelijk slimme camera's ingezet om overtreders te betrappen en te beboeten.

Het vasthouden van mobiele apparaten achter het stuur is niet toegestaan en speelt volgens het Openbaar Ministerie (OM) steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Bij een blik op je smartphone zie je immers even niets om je heen. “Die paar tellen kunnen het verschil maken tussen veilig thuiskomen en het veroorzaken van een ongeval”, zo stelt het OM.

Het verbod om mobiele elektronische apparaten bedoeld voor communicatie of informatieverwerking tijdens het rijden vast te houden geldt al langer. Op dit moment wordt hier vooral op gehandhaafd met staande houdingen door de politie maar dit kost veel capaciteit. Daarom heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving.

Automatisch gedetecteerd
Uit het onderzoek kwam naar voren dat er slimme camera's bestaan die van elke passant een foto kunnen maken en vervolgens automatisch kunnen detecteren of de bestuurder zijn mobiele telefoon wel of niet vasthoudt. Voor de zekerheid worden foto's waarbij het systeem vermoedt dat er een telefoon wordt vastgehouden, doorgestuurd naar het CJIB voor een handmatige check door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Bevestigt de BOA dat er een mobiele telefoon wordt vastgehouden, dan volgt een verkeersboete op kenteken. Volgens het OM zijn de foto’s uit het systeem immers zo duidelijk, dat deze voldoende bewijs zijn om boetes op te leggen. De foto’s kunnen net als bij andere overtredingen door de kentekenhouder worden opgevraagd. De kentekenhouder kan ook in beroep gaan tegen de opgelegde boete, welke overigens 240 euro bedraagt.

Eerste in Europa
In Europa is Nederland het eerste land dat de camera's echt in gaat zetten, in Australië worden ze al langer gebruikt. Bij tests in Nederland bleken de camera's een succes, zo zegt het OM. “Op een bepaalde testdag werden met twee camera’s 400 overtredingen gesignaleerd.” Op de bewuste dag werd 24 uur lang gemeten langs een drukke N-weg en 6 uur lang vanaf een viaduct boven een snelweg.

De camera’s functioneren overigens dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Ze zijn daarnaast ook gemakkelijk te verplaatsen. “Zo kan het systeem elke dag op een andere locatie geplaatst worden. Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding. Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten”, aldus het OM.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
W.S.M. ( Tim Fakkeldij (18-11-2020 om 15:25)
Ga boeven vangen justitie@, Als alle automobilisten zich gewoon aan de regels houden dan zijn al deze maatregels niet nodig. En als U denkt dat als Wilders aan de macht komt, gaat hij dan al dit soort preventieve maatregels afschaffen? Dan krijgt dus de onderwereld het echt voor het zeggen in dit land. Dan zakt Nederland af tot een vierde rang landje, waar de wereld wijde misdadiger hier heen komen. Fijn vooruitzicht! Laten we dan maar Rutte houden.
Thero (17-11-2020 om 23:50)
tot welke afstand gaan deze camera`s? Heeft iemand dit al gevonden op internet?
Joop (16-11-2020 om 16:32)
Je zal maar als vrouw een minirokje aan hebben. Sta je mooi op de foto, weer een stukje privacy weg.
W.S.M. ( Tim Fakkeldij (16-11-2020 om 14:58)
Selen@; Daarom rij ik gewoon lekker 130 zoals vroeger. Flitsmeister aan en gaan!. Maar dat is lekker rijden, piep. afremmen, een paar honderd meter verder weer gas bij, deze manier van rijden lijkt mij heerlijk ontspannen en zeer zeker veilig, continu op een signaal van de Flitsmeister letten. Laat mij dan maar ontspannen 100 rijden, een stuk prettiger als constant afremmen en weer gas geven.
Selen (16-11-2020 om 14:54)
Rick: Simpel: Waarom? Kortzichtig: Hoezo? Kinderlijke sukkel: Op basis waarvan? Zegt meer over jou dan over mij. Moest hardop lachen van jouw zielige reactie. Fatsoen heb je kennelijk niet. Mijn adres is De padweie 20 in Serooskerke. Kom anders even langs als je echt ballen hebt.
ga boeven vangen justitie. (16-11-2020 om 13:07)
Het is een achterbals k*tland aan t worden. De drugs dealers en pedofielen gaan vrijuit, maar de hardwerkende mens wordt weer gepakt. Ik verzeker je dat als er bij Kruiningen op het viadcut deze k*tcamera.s worden geplaatst, ze er niet lang zullen staan. Betonschaar, en naar benden pleuren die rotzoi. Fles wasbenzine erover en vuurtje erbij! Ga wat nuttigs doen kut justitie. Ga boeven criminelen, en molimtuig, en pedo.s vangen! Nee durven ze niet. De hardwerker wordt weer gepakt. IK garadeer je dat ze niet lang daar vlekkeloos zullen staan op viaducte. Let maar op!Tijd dat wilders aan de macht komt. Heel die waardeloze rutte en zijn kabinet. Diep triest! Om je kapot te schamen. MH17 is ook doofpot!
Cookie-instellingen beheren