Weerbericht:
Perioden met zon, afgewisseld door wolkenvelden
Verkeersinformatie:
Geen files

Slimme camera's telefoongebruik vanaf morgen ingezet

Toegevoegd: 15-11-2020, 17.07 uur
De camera’s die handhaven op handheld telefoongebruik achter het stuur. Een foto die door de handhavingscamera is gemaakt.
De camera’s die handhaven op handheld telefoongebruik achter het stuur.
© Foto: Openbaar Ministerie
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Even een appje beantwoorden of een telefoonnummer opzoeken in de auto, veel automobilisten doen dat. Maar het levert een groot risico op voor de verkeersveiligheid en de kans op een boete neemt vanaf morgen toe. Vanaf dan worden namelijk slimme camera's ingezet om overtreders te betrappen en te beboeten.


Het vasthouden van mobiele apparaten achter het stuur is niet toegestaan en speelt volgens het Openbaar Ministerie (OM) steeds vaker een rol bij verkeersongevallen. Bij een blik op je smartphone zie je immers even niets om je heen. “Die paar tellen kunnen het verschil maken tussen veilig thuiskomen en het veroorzaken van een ongeval”, zo stelt het OM.

Het verbod om mobiele elektronische apparaten bedoeld voor communicatie of informatieverwerking tijdens het rijden vast te houden geldt al langer. Op dit moment wordt hier vooral op gehandhaafd met staande houdingen door de politie maar dit kost veel capaciteit. Daarom heeft het Openbaar Ministerie onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor digitale handhaving.

Automatisch gedetecteerd
Uit het onderzoek kwam naar voren dat er slimme camera's bestaan die van elke passant een foto kunnen maken en vervolgens automatisch kunnen detecteren of de bestuurder zijn mobiele telefoon wel of niet vasthoudt. Voor de zekerheid worden foto's waarbij het systeem vermoedt dat er een telefoon wordt vastgehouden, doorgestuurd naar het CJIB voor een handmatige check door een buitengewoon opsporingsambtenaar (BOA).

Bevestigt de BOA dat er een mobiele telefoon wordt vastgehouden, dan volgt een verkeersboete op kenteken. Volgens het OM zijn de foto’s uit het systeem immers zo duidelijk, dat deze voldoende bewijs zijn om boetes op te leggen. De foto’s kunnen net als bij andere overtredingen door de kentekenhouder worden opgevraagd. De kentekenhouder kan ook in beroep gaan tegen de opgelegde boete, welke overigens 240 euro bedraagt.

Eerste in Europa
In Europa is Nederland het eerste land dat de camera's echt in gaat zetten, in Australië worden ze al langer gebruikt. Bij tests in Nederland bleken de camera's een succes, zo zegt het OM. “Op een bepaalde testdag werden met twee camera’s 400 overtredingen gesignaleerd.” Op de bewuste dag werd 24 uur lang gemeten langs een drukke N-weg en 6 uur lang vanaf een viaduct boven een snelweg.

De camera’s functioneren overigens dag en nacht en bij alle weersomstandigheden. Ze zijn daarnaast ook gemakkelijk te verplaatsen. “Zo kan het systeem elke dag op een andere locatie geplaatst worden. Daarmee krijg je het gevoel dat je altijd en overal bekeurd kan worden voor een overtreding. Dat moet het handheld telefoongebruik achter het stuur verminderen en de veiligheid op de weg vergroten”, aldus het OM.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
AntiGSM (15-11-2020 om 18:03)
Gewoon technisch onmogelijk maken om die dingen te gebruiken in de auto, nu moet er weer een verdienmodel van gemaakt worden terwijl de pakkans nooit 100% is. Geld is belangrijker dan veiligheid blijkt maar weer. Hoop wel dat er een hoop gepakt worden, niet zo erg als drank of drugs en van die bestuurders kun je dan nog zeggen dat ze onder invloed zijn en het niet meer helemaal snappen. Deze "telefoon verslaafden" doen het met hun "volle" verstand.
Cookie-instellingen beheren