Weerbericht:
Eerst af en toe regen, later zonnige perioden en een bui
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 22 km

KNMI geeft weeralarm voor zondag: code rood

Toegevoegd: 06-02-2021, 12.46 uur - Update: 06-02-2021, 12.57 uur
KNMI geeft weeralarm voor zondag: code rood
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Voor zondag is zojuist voor het gehele land een weeralarm afgegeven door het KNMI. Dat betekent dat code rood van kracht is. Volgens het KNMI is er groot gevaar op overlast en letsel door gladheid.


Vrijdag gaf het KNMI voor dit weekeinde al code geel af vanwege de voorspelde sneeuwval en de gladheid die daarbij werd verwacht. Later werd hier code oranje van gemaakt omdat grote risico's werden voorzien voor alle typen weggebruikers. Rond 12.45 uur vandaag is daar code rood van gemaakt voor de zondag. Het KNMI spreekt nu van groot gevaar op overlast en letsel door gladheid. Er worden volgens de meteorologen bij storm Darcy grote risico's voor weggebruikers verwacht en er is kans op grootschalige ontregeling van het openbaar vervoer. "Ga niet op reis als dat niet strikt noodzakelijk is. Volg weerberichten en waarschuwingen", zo luidt het advies nu.

Vandaag moet in onze provincie tussen 20.00 uur en middernacht rekening worden gehouden met de gladheid door sneeuwval. Na middernacht geldt direct code rood voor de gehele zondag. Dit vanwege langdurige sneeuwval. Deze kan in combinatie met windkracht 5 tot 6 zorgen voor sneeuwjacht en de vorming van sneeuwduinen. "Er valt ongeveer 10 cm, in het (zuid)oosten lokaal 15 cm. In het zuiden is er tevens een kleine kans op ijzel", zo zegt het KNMI. Maandag moet in onze provincie nog altijd rekening worden gehouden met gladheid door sneeuwval. "In het zuidoosten van de provincie mogelijk ook ijzel. Er valt ongeveer 10 cm", aldus het KNMI.

'Stel reis uit'
Rijkswaterstaat waarschuwt weggebruikers op haar website ook voor de sneeuwval. "Op veel plaatsen kan er zich in de nacht naar zondag en zondag overdag een flink sneeuwdek vormen, wat kan leiden tot zeer gevaarlijke rijomstandigheden voor het verkeer. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers hier rekening mee te houden en indien mogelijk de reis uit te stellen. "Wij zijn goed voorbereid en beginnen tijdig met strooien. Naast 546 strooiwagens met sneeuwschuiver en 350 losse sneeuwschuivers staan ook drie speciale calamiteitenmachines op strategische plaatsen in het land klaar. Ze komen in actie te komen om eventuele ijsplaten te bestrijden. Deze machines spuiten onder hoge druk een warme zoutoplossing (ca. 60 graden) op het ijs en gaan zo de gladheid te lijf. Naast de gladheidbestrijding neemt Rijkswaterstaat extra maatregelen door inzet van extra weginspecteurs en extra mankracht in de verkeerscentrales. Daarnaast staan op strategische plekken extra bergers opgesteld. Die op die manier kunnen we weggebruikers die stranden zo snel mogelijk helpen", zo laat Rijkswaterstaat weten.

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers om hun snelheid aan de omstandigheden aan te passen en altijd voldoende afstand te houden tot andere verkeersdeelnemers. "Wissel niet te veel van rijstrook, rem niet te abrupt en houd rekening met een langere reistijd", zo luidt het advies. Kom je een strooiwagen of sneeuwschuiver tegen? Dan wordt geadviseerd deze de ruimte te geven om de weg sneeuwvrij te maken. "Ze zijn er voor uw veiligheid", aldus Rijkswaterstaat.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bernhardt (7-2-2021 om 18:22)
Ik ben net 65 geworden en begrijp niet waar die volkomen waanzinnige ophef vandaan komt. We zijn het niet meer gewend omdat die aarde opwarmt? Zijn de media op zoek naar afleiding? Iedereen en alles uit de mediahoek viel over elkaar in superlatieven: blijf binnen! Nederland raakt ontwricht! Sneeuwduinen en storm.....zucht. Wees blij met wat afkoeling, kunnen we wel gebruiken in tijden van corona-onrust, politiek gedoe, relschoppers, avondklok en weet ik wat nog meer. Iemand nog nuchter in NL. Respect!!!!!!!!!!!!!!!!!!!1
Nel (6-2-2021 om 16:22)
Laten we nou eerst eens afwachten wat het werkelijk wordt. Dan is het toch niet moeilijk, als het heftig wordt, je aan te passen aan de omstandigheden? Zijn we nou kleine kinderen en hebben we helemaal geen eigen verantwoording meer? Ga toch genieten!!
Johan (6-2-2021 om 14:02)
Zijn al deze waarschuwingen niet een heel klein beetje overdreven? We zitten midden in de winter en dan kan het wel eens een dagje sneeuwen. In landen zoals Oostenrijk en Zwitserrland gaat het leven in de winter ook gewoon door terwijl het daar nog veel meer sneeuwt en bovendien hebben ze daar ook nog bergen die glad worden en dat is echt veel gevaarlijker dan sneeuw in ons vlakke landje.
Moeder (6-2-2021 om 13:48)
Spannend hoor... Komt toch zelden meer voor...
Cookie-instellingen beheren