Weerbericht:
Bewolkt en perioden met regen
Verkeersinformatie:
Geen files

ME ingezet in Krabbendijke, agenten belaagd in Middelburg

Toegevoegd: 01-01-2023, 15.39 uur
In Middelburg werden aan het begin van de nacht twee mensen beschoten.
In Middelburg werden aan het begin van de nacht twee mensen beschoten.
© Foto: Roland de Jong
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Tijdens de jaarwisseling hebben zich in de provincie geen grote ongeregeldheden voorgedaan. Wel moest de Mobiele Eenheid (ME) ingrijpen in Krabbendijke. Verder werden politieagenten belaagd in het centrum van Middelburg. In Arnemuiden was het dit jaar wel relatief rustig. Vorig jaar werden hier nog 11 personen aangehouden. Al met al kijkt de politie naar eigen zeggen terug op een normale en beheersbare jaarwisseling.


De inzet van de ME in Krabbendijke vond rond 02.00 uur plaats. Dit gebeurde nadat jongeren vuurwerk in het publiek hadden geschoten. “Agenten spraken eerst mensen aan op hun gedrag maar mede omdat het ging om een grote groep van zo’n 125 jongeren moest de Mobiele Eenheid even optreden om de gemoederen tot bedaren te brengen maar gelukkig ging de menigte snel uiteen”, aldus politiechef Joost Manusama. Volgens de districtschef zijn er 20 á 25 ME’ers ingezet. Er hoefde geen geweld gebruikt te worden. Het gebied werd zoals dat heet ‘geveegd’. Hierbij worden mensen met zachte dwang uit het gebied gedreven.

Belaagd
Het incident waarbij de politie in Middelburg werd belaagd vond rond 01.30 uur plaats op de Markt. Twee agenten wilden hier iemand aanhouden maar werden vervolgens door een grote groep omsingeld en belaagd. “Eén agent kreeg hierbij pepperspray in zijn ogen. Andere politie-eenheden moesten ter plekke komen om de agenten te ontzetten.” Gedurende de hele avond en nacht werden verspreid over de provincie overigens ook nog twee anderen aangehouden. De drie personen werden gearresteerd voor respectievelijk het niet voldoen aan een bevel of vordering, huiselijk geweld en openbare dronkenschap.

Tijdens de Nieuwjaarsnacht werd de politie in Middelburg ook nog geconfronteerd met een schietpartij bij een woning aan de Johan Constantin Mathiasstraat. Twee personen werden met ambulances naar het ziekenhuis gebracht. Het gaat om een 31-jarige man en een 36-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Vlissingen. Volgens de politie werden de twee op straat beschoten door een derde persoon. De politie heeft vooralsnog geen zicht op de dader. Er wordt nog nader onderzoek gedaan naar wat er precies is gebeurd.

Arnemuiden
Naar aanleiding van de ongeregeldheden in Arnemuiden gingen politie, handhaving en de gemeente in 2022 al vroeg van start met de voorbereidingen voor de jaarwisseling. Vanuit de gemeenschap zelf werd het plan geopperd om een feest te organiseren. Harald Bergmann, burgemeester van Middelburg en tevens voorzitter van het Zeeuwse districtscollege, zei mede daarom vorige maand al goede hoop te hebben op een positieve jaarwisseling. Bergmann kijkt ook vandaag positief terug op de overgang van 2022 naar 2023, zo zei hij vanmiddag. “Ik ben dik tevreden over hoe het in Arnemuiden is gegaan. Je ziet dat als er vanuit de bevolking iets wordt georganiseerd, mensen zich ook verantwoordelijker voelen. Arnemuiden heeft zich dit jaar in ieder geval positief op de kaart gezet”, aldus de burgervader.

Brandjes
Eerder vandaag maakte de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) al bekend dat er door de brandweer weliswaar 80 keer uitgerukt moest worden rond de jaarwisseling, maar dat grote incidenten waren uitgebleven. Ook werd geen melding gemaakt van agressie of geweld tegenover brandweerlieden. Vorig jaar was dat wel het geval. Toen werd op twee locaties vuurwerk naar de brandweer gegooid.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (2-1-2023 om 15:01)
ben het volkomen met Lida een zoiets noemt men normvervaging .en dat gaat steeds verder en dat is een zeer teken voor heel de samenleving .het is net of we maar steeds meer agressie ''normaal '' moeten gaan vinden .dat is niet normaal .maar ja zoals zo vaak hier is opgemerkt zeker ook door mij is dat oppakken is een maar straffen ho maar .dat is de schuld van de rechterlijke macht
Tuinman (2-1-2023 om 14:57)
En voor de hulpverleners: De beste wensen voor 2023. Dat ze minder werk mogen hebben.
Tuinman (2-1-2023 om 14:55)
Willem, je hebt gelijk. Eerst meppen dan praten. Niet te zacht optreden, want daar lacht dat tuig om. Het zijn de grote lafaards met zo'n groep. Bah, die zijn er gewoon op uit om te rellen. Nou ja, zonder enige vorm van intelligentie weten ze waarschijnlijk niet beter. Ben wel benieuwd of hun ouders weten wat hun lieve zoontje allemaal doet!!
willem (2-1-2023 om 14:30)
emergo: een paar flinke harde meppen met een gummiestok doen je niet verlangen om dat nog eens te ervaren en komt veel harder aan dan een flut strafje en / of geldboete. Van een pak slaag in niemand slechter geworden en zo leeren ze misschien dat je van agenten en hulpverleners af moet blijven. reltuig moet je hard aanpakken want de ouders / voogden doen het niet.
Jaap (2-1-2023 om 10:46)
Met oudjaar zie je goed hoeveel tuig onze provincie “rijk” is en hoeveel onverstand er is. Jammer dat het voor de meeste vuurwerkidioten goed afloopt, een keiharde les zou niet verkeerd zijn.
Emergo (2-1-2023 om 10:45)
@Willem Respect door er iets in te rammen.? Geloof je het zelf.
Cookie-instellingen beheren