Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 21 km

Recherche waarschuwt voor online oplichting

Toegevoegd: 03-06-2023, 10.07 uur
Recherche waarschuwt voor online oplichting
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Via social media waarschuwt de recherche voor een vorm van oplichting waarbij op verkoopplatforms artikelen worden 'gekocht' en waarbij een 'transportbedrijf' wordt ingeschakeld.


In het kort komt het er op neer dat via bijvoorbeeld Marktplaats of ZeelandNet Prikbord wordt gereageerd op een te koop aangeboden artikel. Nadat de prijs overeen was gekomen, werd aangegeven dat het artikel opgehaald moest worden via een andere partij, 'Brenger' in dit geval. Volgens de politie bestaat dit bedrijf echt maar wordt de naam van dit bedrijf misbruikt en kan ook de naam van een ander willekeurig transportbedrijf worden gebruikt.

Eén van de medewerkers van de districtsrecherche kwam recentelijk zelf met de methode in aanraking. Hij/zij blijkt echter niet de enige te zijn. Bij de politie zijn de afgelopen weken vanuit het hele land meldingen gekomen over deze vorm van oplichting. Volgens de politie waren er in het geval van de rechercheur diverse alarmsignalen waar ook anderen alert op kunnen zijn. Zo kwam de koper niet uit de provincie maar uit Almere en waren de verzendkosten hoger dan de prijs van het artikel zelf.

Ook viel op dat geklikt moest worden op een link waarbij de naam stond van een andere persoon dan die van de 'koper' waarmee contact was geweest. Toen het 'transportbedrijf' contact opnam via WhatsApp, bleek de 'medewerker' wel heel slecht Nederlands te kunnen. Ook werd een telefoonnummer gebruikt uit Ivoorkust en niet een nummer uit Amsterdam waar het bedrijf gevestigd was.

Om oplichting te voorkomen heeft de politie nog wel wat tips. "Stuur verkochte goederen via online handelsplaatsen gewoon op of laat het de koper deze zelf ophalen. Regel de betaling via het betalingssysteem van de online handelsplaats of gewoon via de bank. Klik niet op linkjes!", zo waarschuwt de politie.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
???? (3-6-2023 om 14:24)
goed bezig, daarna hoeven we niets meer te doen, want we hebben gewaarschuwd...... op naar mc donalds
Jac (3-6-2023 om 12:55)
Hoe klopt de oplichter middels dit externe (eerlijke)ophaal bedrijf geld uit de zak van de verkopende partij? Het maakt mij niet uit wie of wat de te koop aangeboden spullen komt ophalen. Maar ik geef de spullen in kwestie alleen mee als ik het geld al binnen heb, of handje contact aan de deur.. En als ze ingewikkelde dingen voorstellen of dat ik iets moet "voorschieten" voor transport kosten of zo haak ik al gelijk af.
El (3-6-2023 om 11:42)
Onlangs ook iets op prikbord gezet, nog geen 5 min later reactie. Iets met vooruit betalen en koeriersdienst. Ik heb terug gereageerd. Was niet zo vriendelijk, maar geen reactie meer gehad.
berge (3-6-2023 om 11:18)
ook gehad ,eveneens uit Almere , Marktplaats ,mevr. wilde grasparkieten kopen en laten ophalen door Brenger, op de vraag hoe ze dit dan wilden doen met levende have en wat ze dan wilden hoor je niets meer, eveneens groepenkast via marktplaats aangeboden ,zelfde verhaal alleen nu een man ,verkoop door ons afgebroken , vond het al een raar verhaal.
Loesjes (3-6-2023 om 10:35)
Ik verkoop niets meer, vaak breng ik het naar de kringloop winkel in de buurt en werk liever een overuurtje dan voor die paar euro geleur. Zeker als iets oud is ga je de hoofdprijs niet voor vragen.
Cookie-instellingen beheren