Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 9 km

Politie waarschuwt voor nepmails Kamer van Koophandel

Toegevoegd: 24-10-2023, 16.26 uur
Politie waarschuwt voor nepmails Kamer van Koophandel
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Het Zeeuwse cyberteam van de politie waarschuwt voor valse mails van de Kamer van Koophandel. Bij de politie zijn namelijk al verschillende aangiftes binnengekomen waarbij de slachtoffers een e-mail hebben ontvangen die afkomstig leek te zijn van de Kamer van Koophandel. De schade loopt in de tonnen, zo laat de politie weten.


Volgens de politie circuleren naast de e-mails ook SMS-berichten met verschillende inhoud uit naam van de Kamer van Koophandel. 'Het doel van de mails is om uw gegevens zoals naam, adresgegevens en bankrekeningnummers te achterhale", zo vertelt de politie. In de gevallen waarin nu aangifte is gedaan bij de politie, werden slachtoffers gebeld door een zogenaamde medewerker van een bank. Dat gebeurde nadat ze via de link in de e-mail gegevens hadden ingevuld.

De politie laat weten dat de werkwijze vervolgens vergelijkbaar is: 'De zogenaamde medewerker van de bank vertelt dat uw bankrekening is gehackt en dat er zo snel mogelijk stappen moeten worden ondernomen om te voorkomen dat de hackers uw bankrekening leeghalen. Vaak wordt gevraagd om een programma op uw computer en uw telefoon te downloaden waarmee men mee kan kijken in uw computer of telefoon. Daarna wordt er geld van uw rekening afgeschreven naar ander, onbekend bankrekeningnummer of er wordt u gevraagd om zelf geld over te maken naar een ‘veilige’ bankrekening. Dit alles gebeurt onder grote tijdsdruk waardoor u geen tijd heeft om na te denken of dit allemaal wel klopt", aldus de politie.

Als u een mail ontvangt van de Kamer van Koophandel ga dan, voordat u reageert, na of de e-mail daadwerkelijk van hen afkomstig is, zo luidt het advies van de politie. Mensen die de dupe zijn geworden van de oplichters wordt gevraagd altijd aangifte te doen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Marian (24-10-2023 om 18:33)
Gisteren kreeg ik ook zo'n bericht: [email protected] Maar dan zie je toch direct dat die niet van de KvK is? In de mail word je met u aangesproken en onderaan de mail staat: je ontvangt deze mail, enz. enz. Een organisatie als de KvK zegt niet de ene keer u en de andere keer je. Bovendien ontvang je van de KvK geen mail met email adres @duwhetdoor18.com.
Cookie-instellingen beheren