Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Politie helpt bij internationale actie tegen ransomware

Toegevoegd: 20-02-2024, 13.27 uur
Politie helpt bij internationale actie tegen ransomware
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Cyberrechercheurs van de politie Zeeland-West-Brabant hebben meegeholpen om 34 servers uit de lucht te halen die werden gebruikt door de ransomwaregroepering LockBit. Dat meldt de politie.


Via ransomeware worden belangrijke (persoons)gegevens gestolen. Computernetwerken worden vergrendeld waardoor bedrijven en organisaties worden platgelegd. Pas als het gevraagde geldbedrag is overgemaakt aan de criminelen achter de aanval, kunnen ict-systemen weer in gebruik worden genomen.

LockBit staat volgens de politie bekend als de meest productieve en schadelijke ransomwaregroepering ter wereld. De criminele organisatie was de afgelopen jaren verantwoordelijk was voor een kwart van de wereldwijde aanvallen en miljarden euro's aan schade veroorzaakte. Ook in Nederland werden verschillende partijen slachtoffer van de groepering.

Vanuit de Nederlandse politie sloten de cybercrimeteams van de eenheden Oost-Brabant en Zeeland-West-Brabant aan bij het internationale onderzoek dat de naam 'Operatie Cronos' kreeg. Wereldwijd werden er in de zaak vandaag twee aanhoudingen verricht. In Nederland vonden er geen aanhoudingen plaats. Meer dan 200 cryptocurrency accounts werden bevroren. 

In Dronten en Naaldwijk werden in totaal 13 belangrijke servers van de groep offline gehaald. "Hiermee zijn de criminele activiteiten van de groep ernstig verstoord en aangetast", zo stelt de politie. De andere servers stonden in Duitsland, Finland, Frankrijk, Zwitserland, Australië, de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Drica (20-2-2024 om 16:32)
Wel vreemd dat België geen gevaarlijk servernetwerklijst zit!
Cookie-instellingen beheren