Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km
-->

Vlissinger aangehouden voor bankhelpdeskfraude

Toegevoegd: 25-03-2024, 15.14 uur
Vlissinger aangehouden voor bankhelpdeskfraude
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG  - De politie hield maandag zeven mannen aan op verdenking van bankhelpdeskfraude. De verdachten zouden alleen al in Oost-Brabant vele mensen voor meer dan 125.000 euro hebben opgelicht. Zeker één verdachte komt uit Vlissingen.


 De recherche startte eind 2023 een onderzoek toen een opmerkzame bank de politie waarschuwde dat er een mogelijke oplichting gaande was in Helmond.  Op dat moment stond er namelijk een man bij iemand in huis die zich uitgaf als medewerker van een bank. Hij probeerde al geld van de rekening van het slachtoffer af te schrijven. Voorafgaand aan zijn komst was het slachtoffer al gebeld door een zogenaamde helpdeskmedewerker van een bank die aangaf dat er problemen waren met de bankrekeningen van het 75-jarige slachtoffer en dat er onmiddellijke actie nodig was.  Op een pinapparaat moest het slachtoffer vervolgens haar pincode intoetsen om de “problemen” op te lossen. Maar zij wist niet dat er betalingen werden verricht en dat de rekening werd leeggeplunderd. Als bijvangst probeerde de zogenaamde helpdeskmedewerker ook nog dure sieraden te ontfutselen met de belofte dat hij deze veilig zou opbergen. Omdat de bank zo alert reageerde, werd de betaling tegengehouden en kon één van de verdachten op heterdaad worden aangehouden, zo meldt politie Zeeland-West-Brabant.

De werkwijze zou op diverse plekken in het land door de groep zijn toegepast. Alleen al in de eenheid Oost-Brabant kunnen waarschijnlijk meer dan 40 aangiften en meerdere oplichtingspogingen worden gekoppeld aan de groepering. Ook in België was de groep mogelijk actief. De politie heeft het vermoeden dat er in de groep een duidelijke functieverdeling was zoals een chauffeur, een ronselaar, meerdere bellers en personen die de buit te verdeelden over diverse rekeningen. In de woningen van de verdachten zijn grote contante geldbedragen aangetroffen die in beslag zijn genomen. Ook zijn er diverse kostbare voertuigen en luxegoederen afgepakt die mogelijk met crimineel geld zijn aangeschaft. De politie vooralsnog verdachten aangehouden uit Vlissingen, Dordrecht, Rotterdam, Gouda en Tilburg. De verdachten zijn tussen de 17 en 24 jaar oud. De politie laat weten dat meerdere aanhoudingen niet worden uitgesloten.

De politie heeft het vermoeden dat de verdachten vaak kwetsbare, minderjarige jongens ronselden om voor hen als loopjongen aan de deur te gaan. Vaak gaven ze een telefoon en een pinapparaat mee en terwijl de verdachte aan de deur stond, bleef de “helpdesk” het slachtoffer aan de lijn houden. Werkte het pinapparaat zogenaamd niet mee, dan namen zij de pinpas en pincode mee en kregen ze de opdracht om te pinnen.

-->

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jac (27-3-2024 om 11:44)
How low can you go....... empathie is niet bestaand bij dit soort mensen, ik zie ze meer als zeer ziek in de bovenkamer dan crimineel. Hoe dan ook dit soort mensen kunnen niet in de maatschappij vrij rondlopen.
Redouane (27-3-2024 om 08:59)
Hoe laag moet je zinken, om in plaats van voor je geld te gaan werken ouderen van hun hard gewerkte spaargeld afhandig maken. Remedie voor dit soort gasten is de gevangenis en daarna een levenslang verbod om bij een bank of overheid te werken (een beroepsverbod). En als het aan mij ligt ook levenslang geen hypothecaire lening meer afsluiten.
een inwoner (25-3-2024 om 20:20)
Zal wel taakstrafje worden .Dit is zoooo gemeen en laag .
Harry (25-3-2024 om 18:52)
Hoe kun je ouderen geld afhandig maken, ze moesten de hoogste straf krijgen die er is!!!!
Jaap (25-3-2024 om 16:02)
Dit tuig ophangen aan de hoogste boom !!!
Cookie-instellingen beheren