Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 3 km

Gemeenteraad wil uitleg politieoptreden

Toegevoegd: 26-11-2007, 08.14 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant

MIDDELBURG - De Middelburgse gemeenteraad eist uitleg over het politieoptreden tijdens het scholierenprotest afgelopen vrijdag.

Na de PvdA heeft ook GroenLinks bedenkingen geuit over het politieoptreden. "Van de korpsbeheerder c.q. burgemeester Schouwenaar verlangen wij tekst en uitleg over de wijze van de aanpak van de politie. De berichtgeving via Omroep Zeeland en de reacties van een aantal betrokken scholieren vonden wij onthutsend en roept allerlei vragen op. Wij dringen er op aan dat het College in de commissie AB, ons als Raad volledig op de hoogte stelt". Morgen is er om 19.30 uur een extra commissievergadering Algemeen Bestuur.

Het optreden van de politie heeft er toe geleid dat er bij de politie tien klachten zijn ingediend van scholieren die geraakt zijn door de wapenstok. "We hebben hun namen en telefoonnummers genoteerd en benaderen ze deze week", aldus woordvoerster Mirja Vis van de Politie Zeeland. Het scholierencomité Laks heeft tientallen klachten ontvangen en een advocaat in de arm genomen.

Om objectief te blijven, worden de meldingen onderzocht door agenten die niet betrokken zijn. "Dat kunnen inderdaad collega's uit Vlissingen zijn. Maar daarover hebben we nog geen besluit genomen", aldus de politiewoordvoerster.

Naar het optreden van de politie wordt een onderzoek ingesteld. "Dat is een standaardprocedure die we uitvoeren als er gebruik is gemaakt van de wapenstok", zegt Vis. "Het onderzoek draait om de vraag of de inzet proportioneel was. Het is een onderzoek dat intern wordt uitgevoerd en daarna geëvalueerd wordt. Ik kan niet zeggen wanneer de conclusie verwacht wordt."

Minister Plasterk van Onderwijs riep voor de NOS-radio scholieren en andere betrokkenen op 'normaal te blijven doen'. Plasterk noemde de beelden van meppende agenten in Middelburg 'onwenselijk', zonder overigens een oordeel uit te spreken over de noodzaak van het politieoptreden.

De politie zegt dat vrijdag drie auto's beschadigd zijn bij het scholierenprotest. Volgens woordvoerster Vis hebben de eigenaren van de auto's op het politiebureau melding gemaakt van vernieling. Op één auto zouden blikjes drinken zijn leeggegooid. Een andere auto raakte beschadigd toen er op de carrosserie werd geslagen en de derde auto werd bekrast. Formele aangifte is er nog niet gedaan. "We hebben de meldingen opgenomen en gaan daar deze week goed naar kijken." Waar de auto's stonden toen ze vernield werden, kon Vis gisteren niet zeggen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren