Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
4 files van totaal 16 km

Zeer grote brand in loods Veerhavenweg in Kats

Toegevoegd: 24-09-2003, 19.44 uur
Door: Roland de Jong / Erik Schwartz [HVZeeland.nl]

KATS - Een zeer grote brand heeft donderdagmiddag een loods van constructiebedrijf Dewicon aan de Veerhavenweg nabij Kats in de as gelegd. De schade is enorm. De brand zorgde voor een grote rookontwikkeling. De brandweer heeft veel materieel ingezet en er zijn geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen.

In een loods van constructiebedrijf Dewicon aan de Veerhaven nabij Kats brak donderdagmiddag omstreeks 15.15 uur brand uit. Het vuur kreeg de kans om snel om zich heen te grijpen en bij aankomst van de eerste brandweereenheden (TS 47-33 en PM 47-76 van de post Colijnsplaat/Kortgene) was er al sprake van een enorme rookontwikkeling.

In de betreffende loods werden straal- en conserveringswerkzaamheden uitgevoerd. Daarom was er in de loods nogal wat materiaal aanwezig dat voor gigantische zwarte rookwolken zorgde. Om voldoende brandweerpersoneel op de been te krijgen was bij voorbaat ook al de post Wolphaartsdijk (TS 47-46) van Brandweer Goes gealarmeerd, kort daarop gevolgd door een alarmering voor de post Kamperland (TS 47-32 en PM 47-73) van Brandweer Noord-Beveland.

De tankautospuiten van zowel Wolphaartsdijk als Kamperland werden ingezet voor de waterwinning. Hoewel het laag water was kon er toch nog net water worden gepompt uit de Katse Werkhaven. Toen de watervoorziening eenmaal gereed was konden er diverse stralen lage druk en enkele waterkanonnen worden ingezet. De ingezette eenheden konden voorkomen dat het vuur doorsloeg naar een aangrenzende loods. Om die eventuele door- of overslag te voorkomen was bij voorbaat ook de autoladder van het korps Goes gealarmeerd, maar die hoefde uiteindelijk niet meer ingezet te worden.

Er werd gevreesd dat er een aantal gasflessen in de loods aanwezig waren, maar tijdens de brand deden zich geen explosies voor. Inmiddels was zelfs een vierde tankautospuit opgeroepen (post 's-Heer Arendskerke, TS 47-40). Dat voertuig zelf hoefde echter niet meer te worden ingezet. De bemanning ervan loste tijdens de bluswerkzaamheden een aantal manschappen van brandweer Noord-Beveland af.

Ongeveer een kwartier na de eerste brandweerinzet stortte de loods (staalconstructie) grotendeels in. Het vuur was tegen 16.30 uur geheel onder controle. Vanwege de zomerse temperaturen in combinatie met het gebruik van perslucht werd snel in grote mate voor frisdrank en andere verkoeling voor de ingezette brandweerlieden gezorgd.

Bij de brand kwamen tevens diverse ondersteunende eenheden ter plaatse zoals een haakarmvoertuig (45-61) van de Stadsgewestelijke Brandweer Vlissingen-Middelburg met adembeschermingsunit (43-88), de verbindings-/commandowagen 42-93 vanuit Zierikzee en de Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen (43-90). De OVD Noord-Beveland/Veere (46-95) en de HOVD Walcheren/Noord-Beveland (45-94) coördineerden de inzet, daarbij op logistiek gebied bijgestaan door de HOVD Zuid-Beveland/Schouwen (47-94).

Tevens stond een ambulance stand-by en was de Geneeskundig Officier van Dienst (73-97) ter plaatse. De loods waar de brand uitbrak kan als verloren worden beschouwd. In de aangrenzende loods ontstond ook brand-, rook-, roet- en waterschade. Het totale schadebedrag is, evenals de oorzaak, momenteel nog niet bekend.

Anders dan de onheilspellende rookwolken deden vermoeden zijn er geen gevaarlijke stoffen vrijgekomen. Voor de Goese brandweer was dit de derde keer in 2003 dat met meerdere eenheden assistentie werd verleend bij een brand in de gemeente Noord-Beveland.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren