Weerbericht:
Vandaag op de meeste plaatsen droog, morgen perioden met regen
Verkeersinformatie:
46 files van totaal 174 km

OM pleit verdachten explosie vrij

Toegevoegd: 15-02-2012, 15.47 uur
Door: Roland de Jong
OOST-SOUBURG - Het gezin uit Oost-Souburg dat in oktober vorig jaar werd opgepakt na de ontploffing in het caison in Ritthem werd onterecht als verdachte aangemerkt. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Volgens het OM zijn de 20-jarige man en zijn ouders ten onrechte als verdachte aangehouden. Ook hebben ze onterecht vastgezeteb. De drie werden opgepakt nadat op 23 september het caisson door middel van explosieven werd opgeblazen.


De politie startte een onderzoek en in opdracht van de officier van justitie werden de 20-jarige man uit Oost-Souburg en zijn beide ouders aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij deze ontploffing. De man heeft zeven weken vastgezeten, de ouders één week. De man en zijn ouders hebben steeds ontkend bij de ontploffing betrokken te zijn geweest.

Na hun vrijlating is het onderzoek voortgezet. Dat heeft op 24 januari 2012 geleid tot de aanhouding van twee nieuwe verdachten. Op 7 februari heeft de rechtbank in Middelburg de gevangenhouding van deze twee nieuwe verdachten bevolen voor de duur van negentig dagen.

Het Openbaar Ministerie heeft op basis van de onderzoeksresultaten tot op heden de conclusie getrokken dat de inwoners van Oost-Souburg op geen enkele wijze betrokken zijn geweest bij de ontploffing van de caisson.

"Er was weliswaar ten tijde van de aanhouding voldoende verdenking jegens hen en er was ook steeds voldoende grond om ze vast te houden, maar achteraf en met de kennis van nu moet worden vastgesteld dat zij in oktober ten onrechte als verdachten zijn aangemerkt en aangehouden. Het OM realiseert zich ten volle dat het gezin daardoor ten onrechte in een kwaad daglicht is gesteld."

Het OM heeft vandaag in een persoonlijk gesprek met de man en zijn ouders de gang van zaken uitgelegd en daarvoor verontschuldigingen aangeboden. Aan hen is toegezegd dat met hen een regeling zal worden getroffen voor de vergoeding van de schade die zij hierdoor hebben geleden.

Zie ook:
- Dossier explosie Ritthem


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
@frans (17-2-2012 om 23:16)
Jij heb helemaal gelijk,de wereld is ziek.
Job (16-2-2012 om 20:54)
De echte daders, daar zit het probleem, niet bij om/politie. de echte daders wisten dat er een ventje van 20 7 weken ontschuldig heeft vastgezeten en hebben hun mond gehouden. laf,laf,laf, hopelijk neemt de rechter dit mee in de veroordeling van ze.
T.R. (16-2-2012 om 07:59)
Frans: je kunt zelf lezen 'Er was weliswaar ten tijde van de aanhouding voldoende verdenking'
I love souburg (15-2-2012 om 23:15)
Wist al van dag 1 dat ze onschuldig waren,waarom bel je ook niet ff aan?En wees nou eens zeker van je zaak voordat je met groot machts vertoon kom aanzetten en die mensen met een zak over hun hoofd afvoeren als terroristen,ECHT ik pis over deze soort smerissen,niks te doen zeker in deze crisistijd?
Vlissinger (15-2-2012 om 21:34)
Ennn daar gaan weer tienduizenden euro's belastinggeld...dat eerst van ons gestolen is en daarna nog eens in rook opgaat ook.
MrX (15-2-2012 om 20:11)
@Frans: Je moet niet zo zeuren. De ene keer is het hier gezeik dat de politie niets doet of te laat en als ze wel iets doen maar het was onterecht is het ook weer niet goed. Dat is het risico als je snel handelt.
Cookie-instellingen beheren