Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
8 files van totaal 27 km

'Explosie caisson was ongelukje'

Toegevoegd: 26-04-2012, 19.05 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De enorme klap waarmee in de avond van 23 september de caisson op het strandje bij Ritthem het leven liet, was het gevolg van een ongelukje.


Dat bleek donderdag tijdens een regiezitting waarbij de verdachten, een 24-jarige man uit Zoutelande en een 45-jarige man uit Hilversum excuses aanboden aan iedereen die maar was geschrokken.

De twee hadden als hobby het verzamelen van spullen uit de Tweede Wereldoorlog, dus ook munitie. Met een metaaldetector werd en regelmatig een en ander wapentuig gevonden, zo ook de nodige (scherpe) munitie.

Als dat werd gevonden werd het gesloopt en het kruit verdween in een emmertje van de Hilversummer. Op die avond zou de Hilversummer het opgespaarde kruit verbranden. Een activiteit die normaal gesproken geen explosie veroorzaakt.

De Hilversummer gooide een wegwerpaansteker in de emmer met kruit en liep weg. Vervolgens hoorde hij een enorme knal en de caisson was opgeblazen. De man zelf hield er een gehoorbeschadiging aan over.

In de woning van de Hilversummer werd later nog meer explosief materiaal gevonden. Het vermoeden bestaat dat er naast het kruit nog meer explosief materiaal moet hebben gezeten.

Wanneer de zaak tegen het duo inhoudelijk wordt behandeld is nog niet vastgesteld, maar zal waarschijnlijk net voor of net na de zomervakantie plaatsvinden. De rechtbank stelde de twee donderdag voorlopig op vrije voeten.

Zie ook:
Dossier Explosie Ritthem


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jan (4-6-2012 om 18:44)
Er klopt helemaal niets van want los kruit brand niet. Dus ik vindt dat het OM zijn werk niet goed heeft gedaan.
Nel (29-4-2012 om 15:42)
@ Freddy, gelukkig ken ik ze niet. Zou me rot schamen. Maar jij denkt dat het normaal is dat een stelletje klootzakken dit doen .Onschuldige mensen een lange tijd vast laten zitten en niets zelf ondernemen om hun onschuld te bewijzen. Kom op het zal van jou een vriend zijn die dait overkomt.
Pietje (28-4-2012 om 22:28)
Hee hee jongeman! Aansteken doen we hier met een aansteeklont of een aansteker! Het zijn 14 meter lange rolle met een eindbom k**!! Op zn zeeuws gezegd.
Freddy (27-4-2012 om 19:14)
Kent iemand van de hieronder reagerende mensen überhaupt de personen in levende lijve?, zo niet, wie zijn jullie dan om er over te oordelen?!
Vlissinger (27-4-2012 om 17:01)
Ik blijf erbij, geld verspilling deze zaak. een explosie op een strand, zonder mensen. Wat is het probleem? als het in een woonwijk gebeurd is het een ander verhaal. ga toch eens echte criminelen vangen
Nel (27-4-2012 om 17:01)
@Peter , en jij komt op voor die 2 gekken. Als ze spijt hadden dat die familie vast zat , moesten ze maar naar de politie zijn gegaan en dat hebben ze niet gedaan. Al lang genoeg... Nou voor mij niet hoor. Maar ja een gehoor probleem nu eigen schuld -dikke bult
Cookie-instellingen beheren