Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
6 files van totaal 14 km

Een brandweeroefendag op het Piba in Antwerpen (1)

Toegevoegd: 12-04-2006, 23.02 uur
Door: Adryan Lamper [Regioteam HVZeeland.nl]
Piba Antwerpen is een trainingscentrum alá Risc in Rotterdam. Het korps van Reimerswaal nam er een kijkje en oefende diverse inzetten. Adryan Lamper van de brandweer Yerseke deed voor HVZeeland.nl verslag.

Vanmorgen zijn we, 2 korpsleden van brandweer Rilland, 2 van korps Krabbendijke en 4 van Yerseke met de TS 4745 van Krabbendijke om 7.15 uur vertrokken vanuit Rilland. Om 8.15 waren we op het trainingscentrum van Piba. Dit oefencentrum is gelegen op een voormalig Engels leger terrein van ongeveer 37 ha groot. In de buurt van Massenhoven, gemeente Antwerpen. Hier worden industrie en gebouw branden gesimuleerd. Ook kan in een container een flashover gesimuleerd worden.

Labo-brand
Na de veiligheidsbriefing rond 9 uur zijn we begonnen met een hittegewenning training wat bestond uit een rondje met adembescherming door het trainingsgebouw terwijl er in enkele ruimten grote vuurkorven aangestoken waren. Door het gebouw te lopen warmden wij op. Aan het eind van de 'wandeling' moesten we met redelijke gang de drie zeventien tellende trappen omhoog. Dit was om te leren met adembescherming een inspanning te leveren en te proberen te herstellen hiervan. Nadat we een beetje opgewarmd waren kon een daadwerkelijke inzet worden gespeeld. De inzet was een brand in een laboratorium op de begane grond. Er was wat verkeerd gegaan en er was een steekvlam ontstaan. De laborant was uit het pand gevlucht. De aanvalsploeg (1+2) had direct onder dekking van een straal hoge druk de brand in de labo-oven geconstateerd en uitbreiding voorkomen. De waterploeg (nrs 3+4) ondertussen de waterwinning opgebouwd. De hele verdieping werd verkend maar er werd geen doorslag gevonden. De aanvalsploeg heeft toen de 'oven' afgeblust. Hierna kon de kamer verder verkend worden. Er bleek ook brand te woedden in het archief. Deze brand werd samen met de tweede aanvalsploeg afgeblust. Kelderbrand De tweede inzet die ochtend was een brand in een kelder. De bewoner had een klap in de kelder gehoord en ging kijken. Toen hij de deur die toegang tot de kelder gaf open deed zag hij dikke rookwolken en rende naar buiten. Ter plaatse gaf de bevelvoerder het commando verkenning onder dekking van een straal op begane grond en lokaliseer kelder en eventuele brandhaarden. De aanvalsploeg ging als eerste binnen en ging op linkerhand verkenning. De tweede ploeg deed hetzelfde, maar dan op de rechterhand. Op de begane grond werd niets gevonden. Daarop werd de 'kelderbrand-procedure' gestart. De kelderbrand werd met twee stralen hoge druk afgeblust.

Garagebrand
Het derde scenario was een garage met daarin een auto die in brand stond. Eenmaal aangekomen bleek dat er een persoon vermist was en dat de garage deur niet toegankelijk was via de buitenzijde. Beide aanvalsploegen gingen naar binnen onder dekking van een straal hoge druk. De ploegen moesten het slachtoffer zoeken. De 1e aanvalsploeg had de hoge drukstraal bij zich en de 2e ging mee om het slachtoffer te redden. De inmiddels toegesnelde aanvulling van een 3e aanvalsploeg kon met de 2e straal hoge druk de andere zijde van het gebouw verkenning. De 1e en 2e aanvalsploeg hadden de persoon inmiddels ontdekt. De 1e aanvalsploeg ging onder dekking van de hoge druk straal verder verkennen. De 2e aanvalsploeg ging met het slachtoffer via de achteruitgang van de woning naar buiten en gaf het slachtoffer over aan een ambulance. De 1e aanvalsploeg had inmiddels de deur naar de garage gevonden en probeerde de auto te blussen. De 3e aanvalsploeg werd naar de verdieping gestuurd om daar naar eventuele uitbreidingen te zoeken. De 1e aanvalsploeg zag tijdens het blussen van de auto in de garage dat er nog een ascetyleenset stond. Hierop werd direct de bevelvoerder in kennis gesteld en zochten zij een veilige plaats op.

Lees verder / Bekijk de foto's!

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren