Weerbericht:
Overdag grijs en af en toe (mot)regen, vrijdag meest droog
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Hulpdiensten efficiënter ingezet dankzij GSM

Toegevoegd: 06-11-2015, 16.12 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland gaat een proef doen waarbij 112-melders via hun mobiele telefoon gemakkelijk hun exacte locatie en een foto van het incident kunnen versturen naar de centralisten op de meldkamer in Middelburg.

Het systeem 'Foto112' zorgt ervoor dat de melder tijdens het gesprek met de alarmcentrale automatisch een bericht op zijn of haar mobiele telefoon ontvangt met een verwijzing naar een speciale website waarmee via GPS de exacte positie van de melder kan worden doorgegeven. Ook is er een functie binnen de site om een situatiefoto door te sturen.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland kan het systeem met name uitkomst bieden als mensen niet goed weten waar ze zich precies bevinden, bijvoorbeeld wanneer ze in een bosgebied of op het strand zijn. Het nieuwe systeem levert geen vertraging op maar juist een snellere inzet: "De hulpdiensten worden tijdens het gesprek al gealarmeerd en op pad gesturd, maar met behulp van de exacte incidentlocatie kan de centralist de bemanning van de opgeroepen voertuigen nadien nauwkeurige informatie geven over de juiste route", aldus een woordvoerder.

Foto’s zijn maximaal een uur beschikbaar voor de centralist, daarna worden ze verwijderd. Ook voor buitenlandse mobiele nummers is het systeem geschikt en voor alle smartphones die ondersteund zijn met een actieve GPS-internetverbinding.

Volgens de Veiligheidsregio Zeeland komt inmiddels ruim 90% van de 112-gesprekken binnen via een mobiele telefoon. Het systeem is echter nog niet eerder in Nederland getest. Gedurende een jaar zal door de brandweer en de ambulancedienst getest worden of het systeem bijdraagt aan een efficiëntere hulpverlening.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750