Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 12 km

Waarschuwing gebruik wensballonnen

Toegevoegd: 28-12-2015, 22.46 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De Veiligheidsregio Zeeland waarschuwt voor het gevaar van wensballonnen. "Een prachtig verschijnsel, maar zeker niet zonder gevaar. Ze kunnen namelijk brand veroorzaken", zo schrijft de veiligheidsregio.


Een wensballon is een lampion die, net als de hete luchtballon, werkt op het principe dat warme lucht stijgt. De lucht in de ballon wordt verwarmd door een open vlam die onder de ballon hangt. Het gebruik van de ballonnen, die met name in de decembermaand en met de jaarwisseling vaak opgelaten worden, is volgens de wet gewoon toegestaan. Maar dat is volgens de brandweer niet zonder risico.

"Wensballonnen kunnen brand veroorzaken. Het zijn in feite ongeleide projectielen: eens opgelaten heeft men er geen invloed meer op. Een wensballon is bovendien een fragiel object dat snel kan scheuren of door de invloed van wind als open vuur op ongewenste plaatsen terecht kan komen", zo legt een woordvoerder van Brandweer Nederland uit.

Regels
De Nieuwe Voedsel en Waren Autoriteit (NVWA) heeft regels opgesteld voor het gebruik van dergelijke ballonnen. Zo mogen de ballonnen niet opgelaten worden als het harder waait dan 2 Beaufort, bij regen of zeer vochtige lucht (bijvoorbeeld bij mist) of een periode van droogte.

Verder mogen personen jonger dan 18 jaar de ballonnen niet oplaten en mag dat niet binnenshuis gebeuren. Verder mag er niets anders aan de ballon bevestigd worden dan de door de importeur bijgeleverde kaart. Ook is het niet toegestaan wensballonnen op te laten in de buurt van hoge objecten zoals bomen en huizen.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Tom (29-12-2015 om 10:45)
Haha, verboden op te laten bij meer dan windkracht 2! Het is in Zeeland nooit minder dan windkracht 3... Wie gaat daarop controleren? De nVWA? Dacht het niet, die kunnen het werk nu al niet aan. De politie? Die heeft andere werkzaamheden tijdens oud- en nieuw lijkt mij. Dus gewoon lekker oplaten die wensballonnen, daar zit tenminste een mooie gedachte achter.
jac (29-12-2015 om 10:39)
Ik ben het met Michelle eens!!!
marco (29-12-2015 om 10:37)
Wat een kul om alles te willen regelen en voorkomen. Leven en laten leven. Rijstpapier en heel dun draad, zijn beide zo vergaan. Waar maakt men zich druk om???
ICO (29-12-2015 om 10:16)
En wanneer afgestoken in de buurt van water, worden deze wensballonnen ook nog wel eens aangezien voor noodsein, normaal afgestoken door een schip in nood. Veelal rukt de KNRM hierover onnodig uit. Steek ze daarom nooit af in de buurt van water met scheepvaart!
Michelle (29-12-2015 om 07:49)
Kortom: verbieden. Dan is het probleem opgelost en hoeft niemand de regels te volgen!
mikel (28-12-2015 om 23:58)
tjonge nog wat anders om over te zeuren
Cookie-instellingen beheren