Weerbericht:
Vannacht regen, overdag buien en zware windstoten. Vrijdag afnemende wind
Verkeersinformatie:
Geen files

Bijna 300 inzetten politie tijdens jaarwisseling

Toegevoegd: 01-01-2019, 16.23 uur - Update: 01-01-2019, 16.49 uur
Bij deze brand werden brandweerlieden bekogeld met flesjes.
Bij deze brand werden brandweerlieden bekogeld met flesjes.
© Foto: Roland de Jong / Provicom
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In totaal zeker 280 meldingen waar de politie op af moest gaan en waaronder ook 94 uitrukken voor de brandweer. Dat is de eerste balans na de jaarwisseling. Er waren geen grote incidenten. Wel werden in Nieuw- en Sint Joosland en Vlissingen brandweerlieden bekogeld.


Volgens de Zeeuwse politiechef Ronald Weydema hadden hulpverleners het gisteren en vannacht heel druk maar waren er ook veel incidenten die je in een normale uitgaansnacht ziet. Wel waren er volgens Weydema enkele aanhoudingen, maar ook niet meer dan in een uitgaansnacht.

De politiemeldingen liepen uiteen van openbare dronkenschap tot brandjes en overlast door (illegaal) vuurwerk In de aanloop naar de jaarwisseling werd overigens al verschillende keren illegaal vuurwerk in beslag genomen (een aantal kilo's is niet bekend), maar volgens de politiechef ging het niet om grote partijen.

De Veiligheidsregio Zeeland meldt dat er meer incidenten waren dan vorig jaar; namelijk 94 ten opzichte van 79 tijdens de overgang van 2017 naar 2018. In 23 gevallen moest de brandweer met spoed ter plekke komen. Vrijwel de meeste inzetten waren in de gemeente Vlissingen: 23 stuks. Middelburg volgde met 19 uitrukken en in de gemeente Terneuzen ging het om 10 incidenten.

Bij de branden was vrijwel altijd uitsluitend sprake van materiële schade. Uitzonderingen waren een felle brand in een woning aan de Pompe van Meerdervoortstraat in Yerseke. Hierbij liep een man zware brandwonden op. Bij een brandje in een schuur aan de 's-Heerenhoeksedijk in Ovezande ademden twee personen rook in. De ambulancedienst heeft hen behandeld.

Bekogeld
In Vlissingen werd de brandweer met vuurwerk bekogeld. Bij de Oude Rijksweg in Nieuw- en Sint Joosland werden flesjes gegooid naar brandweerlieden die een buitenbrand blusten. In beide gevallen is aangifte gedaan. Naar aanleiding van het voorval in Vlissingen werd één persoon aangehouden.

Voor het incident in Nieuw- en Sint Joosland zit nog niemand vast. Volgens Harald Bergmann, voorzitter van het districtscollege en tevens burgemeester van Middelburg, moet de dader in het dorp bekend zijn. Hij roept mensen dan ook op om hun informatie te delen. “We zijn diep teleurgesteld en willen de daders graag ter verantwoording roepen”. Zowel Bergmann als zijn Vlissingse collega Bas van den Tillaar noemen het bekogelen “onacceptabel”.

(tekst gaat verder onder advertentie)Volgens Bergmann lijkt soms het beeld te bestaan dat tijdens oud en nieuw geldt: “alles kan, alles mag”. “Dat is natuurlijk niet waar”. Gebiedsofficier Marco van Leeuwen van het Openbaar Ministerie (OM) voegt hieraan toe dat er kennelijk wel genoeg mensen zijn die de jaarwisseling graag zelf ook rustig zien verlopen. “Gezien het aantal meldingen zijn er kennelijk genoeg personen die dit ook niet normaal vinden en graag willen dat er opgetreden wordt.”

Bij de brand in Nieuw- en Sint Joosland was op het moment van het bekogelen overigens geen politie aanwezig. Pas toen de brand geblust was, arriveerde een eerste eenheid. Volgens Weydema wordt op de meldkamer constant een afweging gemaakt in waar politiecapaciteit moet worden ingezet. “We kunnen niet overal tegelijk zijn. Als we hadden geweten dat hier geweld tegen hulpverleners zou plaatsvinden, dan waren we natuurlijk meteen meegereden. Maar dat weet je eenvoudigweg niet van tevoren”, aldus de politiechef.

Gewonden
De PZC meldt tot slot dat bij het Admiraal de Ruyterziekenhuis vijf mensen moesten worden behandeld voor vuurwerkletsel. Eén persoon werd gebeten door de eigen hond omdat het dier schrok van vuurwerk. Vier anderen moesten worden behandeld voor een alcoholvergiftiging.

Brandweermeldingen per gemeente:
- Borsele: 7
- Goes: 6
- Middelburg: 19
- Reimerswaal: 5
- Schouwen-Duiveland: 5
- Sluis: 6
- Terneuzen: 10
- Tholen: 6
- Veere: 4
- Vlissingen: 26

Overzicht items jaarwisseling:
Man probeert ander te wurgen in Vlissingen 
Man overleden na ongeluk Vlissingen 
Schuurbranden blijken mee te vallen
Auto crasht na doorrijden na ernstig ongeluk  
Zwaargewonde bij woningbrand Yerseke  
Veel hulpverleners naar incident Vlissingen  
Coniferenhaag in brand in Oost-Souburg  
Weer brandje Nagelenburgsingel Oost-Souburg 
Buitenbrand Zeilmarkt Vlissingen  
Auto's in brand Toutenburg Vlissingen  
Brand in kledingcontainer Tholen 
Hulpverleners bekogeld in Nieuwland  
Personenauto uitgebrand in Middelburg  
Twee brandjes in één straat Oost-Souburg  
Reeks uitrukken brandweer Vlissingen  
Stoel in brand gestoken naast container Goes 
Brandstichting op Robijnplaats Middelburg  
Brand in schuurtje Sint Philipsland 
Weer autobanden in brand Arnemuiden  
Veel rook door brandende autobanden  
Brand naast woning Windwijzer Middelburg  
Fietsster gewond bij ongeluk Middelburg 
Buitenbrand Van Akenstraat Nieuwland  


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ikke (3-1-2019 om 14:58)
Camiel, waarom een algeheel verbod? Wij kopen het op 31 december en steken het om 12 uur af. Moeten wij dan ook weer gestraft worden door een stel van die idioten.
Will (2-1-2019 om 16:26)
Och de schade is maar 15 miljoen, waar heb het over ??
Reiger (1-1-2019 om 23:26)
Echt ASOCIAAL, grof schandalig, zoals mensen zich tegenwoordig gedragen! Waar is het respect ,de waardering voor elkaar? Hulpverleners: Politie, Ambulance, Brandweer bekogelen met vuurwerk en andere dingen... Voor hetzelfde geldt, blussen zij het huis van een vriend, reanimeren ze jouw familielid, of staan ze JOU bij in een bedreigende situatie. Brand, vernielingen, moord enz. Ik wordt hier heel verdrietig van.. Bij deze wens ik iedereen een gelukkig, gezond en liefdevol nieuwjaar toe!
camiel (1-1-2019 om 22:37)
Zolang we een totale chaos en een soort van oorlogsschade blijven accepteren zal er niks verbeteren. OOk de burgemeesters zijn slappe hap. Als ik als hulpverlener vuurwerk of lege flessen naar mijn hoofd zou krijgen zou ik gewoon rechtsomkeer maken en ze zoeken het maar uit. Dat is hun keuze op dat moment.....ze willen niet dat ik kom helpen. . Er moet een totaal verbod op vuurwerk voor particulieren komen. Niet meer zeuren, niet meer polderen, gewoon verbieden. Als dat er niet komt, de raddraaiers volgend jaar laten melden op het politiebureau. Dan even langs torentijd voor een overnachting tijdens oud en nieuw zo tussen 05:00 binnen en 36 uur later weer buiten. We zijn te slap en laten alles maar toe.
Cookie-instellingen beheren