Flinke brand bedreigt loodsen in Yerseke

Toegevoegd: 30-10-2006, 18.44 uur

Door: Brandweer Yerseke [HVZeeland.nl]

YERSEKE - Een flinke brand heeft gisteren (zondag) drie loodsen bedreigt.

De brand dreigde over te slaan naar een loods waarin een handelsonderneming olie en vetten verhandeld. De brand is tegen vijf uur in de middag ontdekt door de buren die rook zagen opstijgen van het binnenterrein van de palletfabriek. Eenmaal de eigenaar van de handelsonderneming gebeld te hebben en ook ter plaatse te gaan kijken bleek er een flinke stapel houten kratten te branden.

Daarop werd de 112-centrale in Middelburg gebeld. Deze alarmeerde direct onder prio 1 de blusgroep Yerseke. Binnen drie minuten rukte de 4748 uit met volledige bezetting naar de Industrieweg 11 in Yerseke, deze was binnen een halve minuut ter plaatse. Ter plaatse gekomen bleek een hek de toegang tot het achterterrein te versperren.

De bevelvoerder van de 4748 had het commando 'lage druk afleggen met verdeelstuk' gegeven. Omdat het hek nog niet open was en er geen sleutel ter plaatse was, werd dit omgezet naar 'schaar gereedmaken' om het hek te forceren. Enkele omstanders (±10 stuks) drukten met volle gewicht tegen het hek dat uiteindelijk bezweek door de ze brute kracht dat de sluitstijl van het hek af scheurde. Daarna had de brandweer toegang tot het achterterrein.

Hierop werd het commando lage druk afleggen met verdeelstuk weer herhaald. Een stuk of tien gestapelde houten 1m³ kratten, gevuld met blokken hout ten behoeve van de paletten, stonden in de brand. Dit gaf een flinke warmte straling af waardoor belendingen op een afstand van 15-20 meter ook in brand gingen geraken. Toen eenmaal de waterwinning en de stralen van water waren voorzien kon de blussing beginnen. Dit was na zo'n vijf minuten na aankomst op het brandadres.

De eerste straal was voor de uitbreiding te voorkomen, de tweede kon de blussing inzetten en de derde werd gebruikt om de aangestraalde en in brandstaande belendingen te blussen. Al de kisten en blokken die in de brand hadden gestaan zijn uit elkaar getrokken om alles voldoende te kunnen afblussen.

De brand was binnen een half uurtje geblust en daarna konden de brandweerlieden de de slangen schoonmaken en opruimen. Daarna moesten ze nog ademlucht gaan vullen in Kruiningen. Een kleine anderhalf uur later was de 4748 weer uitruk gereed. De politie heeft op verzoek van de brandweer de omgeving afgezet.


Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750