Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Schipper beboet voor gevaarlijke golven badstrand Vlissingen

Toegevoegd: 30-11-2020, 20.31 uur
Uiteindelijk werden drie personen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Uiteindelijk werden drie personen per ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
© Foto: Roland de Jong
Door: Manfred Berrevoets

VLISSINGEN - De schipper die in juni 2019 veel te hard langs het strand in Vlissingen voer moet 1.500 euro boete betalen. Dat heeft de rechter bepaald. Met zijn actie bracht hij badgasten in gevaar die meegesleurd werden door de golf die ontstond.

De schipper heeft de eerder aangeboden strafbeschikking niet betaald, de tweede stuurman betaalde wel de 1.250 euro. De Belgische zeebaggerkapitein wordt verweten dat zijn schip niet de gepaste snelheid heeft aangehouden. Het 160 meter lange vaartuig had vaart moeten minderen vanwege de veiligheid van de badgasten op het strand en alsook vanwege een passerend schip in de Sardijngeul.

Als gevolg van een te hoge snelheid werden een flink aantal badgasten die om even na 19.00 uur nog van een heerlijke zomerdag genoten, verrast door een vloedgolf. De schipper was niet op de zitting verschenen vanmorgen. ‘Dat de man zich op geen enkele wijze rekenschap geeft van zijn verantwoordelijk, vind ik onbegrijpelijk,’ betoogde de officier van justitie op zitting.

Op de vanuit de boulevard geschoten beelden is te zien hoe mensen in gevaar kwamen, elkaar te hulp schoten, renden en in paniek waren. Onder de mensen was een moeder met twee jonge kindjes. De jongetjes van drie en vijf jaar oud speelden tikkertje met andere kinderen aan de waterkant, terwijl hun ouders op steenworp afstand ze in de gaten hielden. De driejarige, zonder zwemdiploma, raakte kopje onder en kon door een omstander uit het water worden getrokken. Zijn oudere broer kon hevig geschrokken en bibberend zelf zijn moeder bereiken.

Uiteindelijk werden drie personen, waaronder de twee jonge jongetjes, per ambulance naar het ziekenhuis gebracht voor onderzoek. De kinderen bleven een nachtje in het ziekenhuis. Hun moeder deed aangifte. Uit haar aangifte blijkt de grote impact van het incident. Ook namens Rijkswaterstaat werd aangifte gedaan tegen de stuurlui van de zandzuiger.

De officier verweet de schipper onder andere dat hij zich onvoldoende had voorbereid op de tocht vanuit Terneuzen via Vlissingen naar de Noordzee. De vaargeul ter hoogte van Boulevard Blankert is smal en ligt bij laag water heel dicht langs het badstrand. De snelheid was te hoog en bovendien was er geen contact gelegd met het schip wat hem passeerde. De eis was 1200 euro en 300 euro geldboete voor twee kantonfeiten. De kantonrechter volgde de eis van de officier van justitie.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
L Pierre (2-12-2020 om 10:46)
Ik snap dat die kapitein gevaar heeft veroorzaakt, maar snappen mensen ook dat het gevaar op kan leveren in de zee en een schip aan zien komen, vaak volle containers die goedkope winkels vullen met rotzooi..ze nemen alleen maar toe.
P (1-12-2020 om 22:21)
Al die levens die in gevaar zijn gebracht door dit respectloze asociaal gedrag door een kapitein op een groot schip, je mag toch wel enige verantwoording verwachten bij dit soort mensen en beroepen. Diep triest hoe hier mee om wordt gegaan.
jan (1-12-2020 om 12:53)
ik vind die boete in geen enkele verhouding staan tot wat er gebeurd is. en bovendien met een salaris als kapitein is dat peanuts
Cookie-instellingen beheren