Weerbericht:
Perioden met zon en tot vanavond meest droog. Zaterdag enkele buien
Verkeersinformatie:
Geen files

Trio raapt illegaal 90 kilo aan oesters

Toegevoegd: 22-01-2021, 10.25 uur
Trio raapt illegaal 90 kilo aan oesters
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

SINT PHILIPSLAND - Bij Sint Philipsland hebben inspecteurs van de RUD Zeeland donderdagmiddag drie personen bekeurd die bij de Oosterschelde illegaal schelpdieren aan het rapen waren.


De inspecteurs zagen dat de personen meerdere zakken over de dijk droegen naar hun auto. Ook zagen zij dat één van hen afval weggooide. In de auto werden vervolgens meerdere grote zakken met oesters aangetroffen. Het totaalgewicht van de oesters bedroeg volgens de RUD Zeeland ruim 90 kilo terwijl in dit geval slechts 30 kilo was toegestaan.

De personen bleken niet in het bezit van een vergunning om een dusdanig grote hoeveelheid oesters te rapen en werden daarom bekeurd. In overleg met het Openbaar Ministerie (OM) werd afgesproken dat alle oesters in de Oosterschelde moesten worden teruggeplaatst.

Op sommige plaatsen in de Oosterschelde is het toegestaan om, voor eigen gebruik, maximaal 10 kilo schelpdieren per persoon te rapen. Het rapen op schelpdierpercelen van een beroepsvisser is zonder schriftelijke vergunning echter niet toegestaan en wordt bestraft als diefstal.

RUD Zeeland voert de regie op de groene handhaving in Zeeland. Samen met ketenpartners zoals Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Het Zeeuwse Landschap en de politie probeert de organisatie de milieucriminaliteit in natuurgebieden terug te dringen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Timsalabim (22-1-2021 om 20:22)
Nog maar niet te spreken van die mietjes die hun dure Canadese kreeft terug uitzetten in de oosterschelde; omdat ze get zielig vinden. Kreeften zijn vervelend en er zijn er genoeg van; gewoon opeten en niet zeuren!
guus (22-1-2021 om 12:02)
Ik vind 10 kg per persoon per dag nog heel erg veel. Liggen er dan zoveel schelpdieren in de Oosterschelde???
Johan (22-1-2021 om 11:24)
Die Japanse oesters in de Oosterschelde kun je het beste als een plaag beschouwen. Het is een invasieve soort die er eigenlijk helemaal niet thuishoort. Het stortsteen bij de oevers zit er helemaal vol mee. Hoe meer van deze oesters mensen rapen en opeten hoe beter.
Cookie-instellingen beheren