Weerbericht:
Vrij warm weekeinde met af en toe onweersbuien
Verkeersinformatie:
10 files van totaal 39 km

'Gehandicaptencentrum Yerseke onveilig'

Toegevoegd: 12-06-2007, 08.36 uur
Door: Provinciale Zeeuwse Courant
YERSEKE - De stichting Arduin heeft de bovenverdieping van haar dagcentrum voor meervoudig gehandicapten aan de Paardenmarkt in Yerseke met onmiddellijke ingang gesloten. Dat is gebeurd op last van de gemeente Reimerswaal. Die vindt de situatie er te gevaarlijk.

Het pand schiet tekort op het gebied van brandveiligheid. Ook zijn er onvoldoende vluchtwegen. Arduin mag de etage weer in gebruik nemen, als voldoende veiligheidsmaatregelen zijn getroffen.

In het gebouw (een voormalige meubelzaak) zijn een kringloopbedrijf en een dagverblijf voor veertien ernstig verstandelijk en lichamelijk gehandicapten ondergebracht. Volgens wethouder J. Sinke is tijdens een recente controle gebleken, dat 'het pand in de huidige staat niet of onvoldoende veilig is om als dagverblijf te dienen voor niet-zelfredzame mensen'.

Op de begane grond is één nooduitgang, die zeker voor gehandicapten nauwelijks bruikbaar is omdat de deur op dertig centimer hoogte is aangebracht. Ook ontbreekt een brandmeldingsinstallatie.

De situatie op de eerste verdieping is volgens Sinke 'nog erger'. Die etage is voor rolstoelers slechts bereikbaar via één plateaulift, die in geval van calamiteiten tevens dienst doet als vluchtweg. Er is één nooduitgang die nauwelijks als zodanig kan worden gebruikt.

Sinke verklaarde gisteren, dat de gemeente de toestand op de eerste verdieping dermate ernstig vindt, dat zij meteen naar het zwaarste middel heeft gegrepen: bestuursdwang. Het gemeentebestuur gelastte Arduin het zoldergedeelte ogenblikkelijk te sluiten. Daaraan is inmiddels gehoor gegeven.

Tijdens de controle bleek ook dat de zorginstelling voor het bewuste pand aan de Paardenmarkt nooit een gebruiksvergunning heeft aangevraagd. Wethouder Sinke vindt dat 'onverantwoord'. ,,Temeer omdat het hier gaat om mensen die zichzelf niet kunnen redden.''

Volgens woordvoerder O. Jongewaard van Arduin is er 'mogelijk sprake van een aantal kleine misverstanden'. Donderdag overlegt de gemeente met Arduin over de kwestie. ,,Indien er inderdaad enkele aanpassinkjes nodig zijn, zullen we niet nalaten die te doen. Ook wij willen niet dat er risico's worden gelopen", aldus woordvoerder Jongewaard.

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren