Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

'Uithalers' aangehouden haventerrein Nieuwdorp

Toegevoegd: 21-01-2024, 20.11 uur - Update: 22-01-2024, 17.03 uur
'Uithalers' aangehouden haventerrein Nieuwdorp
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Eugène Harthoorn

NIEUWDORP - Medewerkers van de politie en de Koninklijke Marechaussee hielden zondagmorgen op de Europaweg Zuid bij Nieuwdorp vijf mannen aan die verdacht rondhingen in het havengebied. Het gaat vermoedelijk om zogenaamde ‘uithalers’, die op zoek waren naar drugs.


Omdat de mannen niet konden uitleggen wat ze op het haventerrein deden, zijn ze aangehouden. Ze worden verdacht van het plegen van voorbereidingshandelingen. De auto waarin een aantal verdachten reden, is voor onderzoek in beslag genomen. Alle aangehouden verdachten zitten nog vast. De Zeehavenpolitie onderzoekt de zaak. De verdachten zijn een 22-jarige Rotterdammer, een 24-jarige Amsterdammer, een 22-jarige man uit Capelle aan den IJssel en twee minderjarige jongens uit Lelystad (16 en 17 jaar oud).

Uithalers zijn personen die op verschillende manieren toegang proberen te krijgen tot terreinen van containerterminals. Ze doen dit vaak in opdracht van een (criminele) organisatie. Ze moeten verdovende middelen, vaak cocaïne, uit zeecontainers die naar Nederland zijn verscheept halen en buiten het terminalterrein brengen.

Vroeger kregen uithalers alleen een boete. En stonden ze soms al de volgende dag opnieuw in de haven. Om de steeds terugkerende uithalers te ontmoedigen, is er sinds 1 januari 2022 een uithalerswet. Met deze wet lopen mensen die vermoedelijk uithaler zijn het risico op een gevangenisstraf. Ook als ze geen drugs bij zich hadden toen ze gearresteerd werden. De douane, de politie en andere netwerkpartners werken nauw samen bij de aanpak van uithalers.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (22-1-2024 om 14:17)
prima werk van politie en douane .en wanneer bewezen word dat ze schuldig zijn dan flink straffen ook minderjarigen want die worden steeds meer geronseld omdat ze hun beloven dat ze een lage straf krijgen door hun minderjarigheid .dat moet verdwijnen
Ad Jonkers (22-1-2024 om 07:12)
"Uithalers" die eigenlijk "Inhalers" zijn........
Cookie-instellingen beheren