Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
101 files van totaal 343 km

Man maakte 70.000 euro buit met bankhelpdeskfraude

Toegevoegd: 24-01-2024, 14.16 uur
Man maakte 70.000 euro buit met bankhelpdeskfraude
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

BERGEN OP ZOOM - Een 19-jarige man uit Bergen op Zoom is dinsdag aangehouden omdat hij via bankhelpdeskfraude bijna 70.000 euro zou hebben buitgemaakt, van onder meer enkele Zeeuwse slachtoffers.


De politie deed onderzoek naar een serie van acht zaken van zogenaamde helpdeskfraude. Hierbij werd het slachtoffer opgebeld door een ‘medewerker’ van de helpdesk van een bank. Deze  medewerker vertelde dat er fraude werd gepleegd met de bankrekening van het slachtoffer. In sommige gevallen moest het slachtoffer een programma op de computer installeren waarmee de verdachte mee kon kijken in de computer van het slachtoffer.

"In de meeste gevallen vertelde de 'medewerker'van de bank ook dat hij of zij contact had met de politie. De politie zou verdachten aan hebben gehouden maar één van de verdachten zou ontsnapt zijn. Deze ontsnapte verdachte zou al dan niet gewapend onderweg zijn naar het slachtoffer. Het slachtoffer moest daarom zo snel mogelijk alle waardevolle spullen, zoals sieraden, contant geld en bankpassen verzamelen", zo vertelt de politie.

De verzamelde spullen moesten mee worden gegeven aan de zogenaamde persoon van de bank of de 'politie' die korte tijd later aan de deur kwam. Met de opgehaalde bankpassen werd korte tijd later geld gepind van de rekening van het slachtoffer. De man uit Bergen op Zoom zou bankpassen hebben opgehaald bij bejaarde slachtoffers. Hij zou daar volgens de politie 69.320 euro mee buit hebben gemaakt. De verdachte nam volgens de politie bij verschillende slachtoffers ook sieraden mee.

De slachtoffers wonen in Amsterdam, Kapelle, Tilburg en Vlissingen. Volgens de politie gaat het om ouderen tussen de 70 en 90 jaar oud die nog zelfstandig wonen. De verdachte zit voorlopig vast voor verder onderzoek.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
willem (26-1-2024 om 13:26)
die loser een jaartje onkruid laten verwijderen uit brandgangen en trottoirs in een fel gele overall met zwarte opdruk: ik heb oude mensen opgelicht. en minstens 10 uur / dag en weekenden achter de tralies.
Vlissinger (26-1-2024 om 11:58)
Het is niet netjes maar hij doet het wel ff, 70 duizend euro, deze jongen gaat nog veel geld verdienen later.
bram goeree (25-1-2024 om 14:30)
wel vreemd dat ze zoveel ''gegevens'' hebben wanneer ze bellen .ben ik met Willem eens .het maakt mij niet uit op welke manier maar alles of zoveel mogelijk terug laten betalen .gevangenis strak of nog erger taakstraf daar schrikken zulke figuren niet van .van mijn part een leven lang terug laten betalen aan de slachtoffers of nabestaanden .zulke rotzakken moet in hun portemonnee pakken ,zoveel als mogelijk .en ook eens nagaan waar ze de info vandaan hebben .want het is vreemd dat ze precies weten wie ze moeten bellen
VdVonck (25-1-2024 om 09:09)
Willem slaat de spijker op z'n kop! Vaak hebben die lui net teveel info waardoor je toch gaat denken aan tipgevers. Grote kans dat er lijsten met dit soort gegevens worden verhandeld. Waar wonen de oudjes alleen en waar valt er iets te halen. In welk huis je ook woont, ze bellen altijd naar iemand met een flink saldo.
Jac (24-1-2024 om 21:07)
Je bent ziek als je steelt, je bent super ziek als je van oude hulpbehoevende oude mensen steelt. Vraag me wel vaak af wat het verhaal is achter deze criminelen, hoe zijn ze zo geworden, falen van de maatschappij, steekje los in de bovenkamer, bezuinigingen en mega wachtlijsten in de hulpverlening, andere factoren?. Hoe dan ook mooi dat deze opgepakt is.
Willem (24-1-2024 om 20:36)
Wuj hadden ook zo'n persoon aan de telefoon, het vreemdste was dat hij wist dat de opnamelimiet tijdelijk was verhoogd, dat is alleen bij de bank bekend, de bank kwam niet met een antwoord, de uitgenodigde oplichter kwan eveneens niet.
Cookie-instellingen beheren