Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Man maakte 70.000 euro buit met bankhelpdeskfraude

Toegevoegd: 24-01-2024, 14.16 uur
Man maakte 70.000 euro buit met bankhelpdeskfraude
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

BERGEN OP ZOOM - Een 19-jarige man uit Bergen op Zoom is dinsdag aangehouden omdat hij via bankhelpdeskfraude bijna 70.000 euro zou hebben buitgemaakt, van onder meer enkele Zeeuwse slachtoffers.


De politie deed onderzoek naar een serie van acht zaken van zogenaamde helpdeskfraude. Hierbij werd het slachtoffer opgebeld door een ‘medewerker’ van de helpdesk van een bank. Deze  medewerker vertelde dat er fraude werd gepleegd met de bankrekening van het slachtoffer. In sommige gevallen moest het slachtoffer een programma op de computer installeren waarmee de verdachte mee kon kijken in de computer van het slachtoffer.

"In de meeste gevallen vertelde de 'medewerker'van de bank ook dat hij of zij contact had met de politie. De politie zou verdachten aan hebben gehouden maar één van de verdachten zou ontsnapt zijn. Deze ontsnapte verdachte zou al dan niet gewapend onderweg zijn naar het slachtoffer. Het slachtoffer moest daarom zo snel mogelijk alle waardevolle spullen, zoals sieraden, contant geld en bankpassen verzamelen", zo vertelt de politie.

De verzamelde spullen moesten mee worden gegeven aan de zogenaamde persoon van de bank of de 'politie' die korte tijd later aan de deur kwam. Met de opgehaalde bankpassen werd korte tijd later geld gepind van de rekening van het slachtoffer. De man uit Bergen op Zoom zou bankpassen hebben opgehaald bij bejaarde slachtoffers. Hij zou daar volgens de politie 69.320 euro mee buit hebben gemaakt. De verdachte nam volgens de politie bij verschillende slachtoffers ook sieraden mee.

De slachtoffers wonen in Amsterdam, Kapelle, Tilburg en Vlissingen. Volgens de politie gaat het om ouderen tussen de 70 en 90 jaar oud die nog zelfstandig wonen. De verdachte zit voorlopig vast voor verder onderzoek.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Corrie (24-1-2024 om 18:37)
Laat nog maar een poosje zitten eerst terug betalen en de andere dader ook bekend maken
Marian Scherpenisse (24-1-2024 om 18:36)
Wij zijn ook door deze persoon gebeld op 6 december. Wij zijn er niet op in gegaan en gezegd dat wij zelf eerst de bank gaan bellen. Toen hing hij op.
Anneke (24-1-2024 om 18:14)
Wat een loser! Alleen voeding genoten bij zn ouders, géén OPvoeding!
Ad Jonkers (24-1-2024 om 15:33)
Dan heb je het als 19-jarige meteen voor je hele leven verpest. Voorlopig niet meer loslaten deze profiteur van oudere mensen!
Cookie-instellingen beheren