Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Burgemeester Bergmann walgt van bekladdingen synagoge

Toegevoegd: 04-02-2024, 15.02 uur
Bergmann roept iedereen op zich altijd uit te spreken over antisemitisme.
Bergmann roept iedereen op zich altijd uit te spreken over antisemitisme.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG – De burgemeester van gemeente Middelburg heeft in een statement zijn afschuw uitgesproken over de bekladdingen op de Joodse synagoge.

Hij zegt: Ik spreek mijn afschuw uit over de bekladding op de synagoge en in het bijzonder omdat er hakenkruizen zijn aangebracht. Een vreselijk symbool van antisemitisme dat enorm bedreigend is naar de Joodse gemeenschap in het bijzonder en naar onze samenleving als geheel.Het is wat mij betreft onacceptabel dat dit gedaan wordt richting een groep mensen die zich al lange tijd met gevoelens van angst en onrust leeft. Een paar weken geleden hadden we nog een bijzondere viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht waarin je elkaar vreugde, licht en vrede wenst. En dan nu dit. Dat vind ik echt heel erg. De Joodse gemeenschap is al eeuwen een belangrijk deel van onze samenleving. Zij moeten hier in vrijheid kunnen leven en niet in angst en onrust.

De burgemeester spreekt in het statement ook uit dat hij hoopt en verwacht dat de politie en het Openbaar Ministerie snel de dader(s) weten op te sporen. De bekladding wordt volgens de Bergmann zo snel mogelijk weggehaald. Verder laat hij weten dat gemeente Middelburg er haar uiterste best in doet om de Joodse gemeenschap te beschermen. Ook roept hij op om alert te blijven en signalen en informatie aan de politie door te geven. Burgemeester Bergmann besluit zijn statement met de oproep om je uit te blijven spreken tegen elke vorm van antisemitisme.

Volgens politie walcheren is het plaatsen van hakenkruizen in strijd met artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht en valt onder de uitingsdelicten groepsbeledigingen. De straf kan oplopen tot twee jaar gevangenisstraf.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jordi Verschuuren (6-2-2024 om 19:28)
Ze schieten wel erg in de overreactie, zo geven ze de dader een royale hoeveelheid aandacht en wint deze als lachende derde. Doneer liever aan de mensen die het zwaar hebben door oorlog en geweld ook in ons land in plaats van met bloemen te strooien. Lange tenen maar dat mogen zij alleen.
Arnold (6-2-2024 om 18:22)
@Rick Roll Heb jij dan een oplossing hoe Israël Hamas, die zich verschuild achter en tussen de burgerbevolking, dan kan aanpakken? Of moeten ze gewoon doen alsof er 7 oktober 2023 niets gebeurd is? Dat de Joden belaagd worden, is niet iets van na 1948. Al ver vóór die tijd, toen het land nog viel onder Engels mandaat, werden de Joden al belaagd door de Palestijnen en voerden de Palestijnen onder leiding van Arafat al terreurdaden uit op de Joden, die zich toen niet konden verdedigen met een leger. En vind jij het normaal, dat er landen zijn, die in hun beginselen hebben staan, dat de staat Israël vernietigd dient te worden? Man, als je geen kennis hebt van de geschiedenis en alleen maar reageert op stemmingmakerij, hou dan je waffel.
Rick Roll (6-2-2024 om 09:31)
@ Marc Maar terreurdaden van een Joodse staat, dat mag gewoon. Alle kritiek gewoon onder antisemitisme scharen, dan hoef je er niet over te denken zeker?
Rick Roll (6-2-2024 om 08:36)
Jaja, dit moeten we erg vinden, maar genocide plegen in Gaza mag gewoon.
Adolfo (5-2-2024 om 20:18)
2 jaar is wel een beetje overdreven voor een tekening.
Arnold (5-2-2024 om 17:24)
@Mo Wat is dit nu voor een bezopen opmerking? De enige link die gelegd kan worden tussen de synagoge en het hakenkruis, is de WO II met de genocide op de Joden. Elke andere vergelijking is walgelijk misplaatst, omdat de Joden als geloofsgemeenschap niets van doen hebben met welke vorm van genocide waar dan ook!!!
Cookie-instellingen beheren