Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Burgemeester Bergmann walgt van bekladdingen synagoge

Toegevoegd: 04-02-2024, 15.02 uur
Bergmann roept iedereen op zich altijd uit te spreken over antisemitisme.
Bergmann roept iedereen op zich altijd uit te spreken over antisemitisme.
© Foto: Eugène Harthoorn
Door: Eugène Harthoorn

MIDDELBURG – De burgemeester van gemeente Middelburg heeft in een statement zijn afschuw uitgesproken over de bekladdingen op de Joodse synagoge.

Hij zegt: Ik spreek mijn afschuw uit over de bekladding op de synagoge en in het bijzonder omdat er hakenkruizen zijn aangebracht. Een vreselijk symbool van antisemitisme dat enorm bedreigend is naar de Joodse gemeenschap in het bijzonder en naar onze samenleving als geheel.Het is wat mij betreft onacceptabel dat dit gedaan wordt richting een groep mensen die zich al lange tijd met gevoelens van angst en onrust leeft. Een paar weken geleden hadden we nog een bijzondere viering van Chanoeka, het Joodse feest van het licht waarin je elkaar vreugde, licht en vrede wenst. En dan nu dit. Dat vind ik echt heel erg. De Joodse gemeenschap is al eeuwen een belangrijk deel van onze samenleving. Zij moeten hier in vrijheid kunnen leven en niet in angst en onrust.

De burgemeester spreekt in het statement ook uit dat hij hoopt en verwacht dat de politie en het Openbaar Ministerie snel de dader(s) weten op te sporen. De bekladding wordt volgens de Bergmann zo snel mogelijk weggehaald. Verder laat hij weten dat gemeente Middelburg er haar uiterste best in doet om de Joodse gemeenschap te beschermen. Ook roept hij op om alert te blijven en signalen en informatie aan de politie door te geven. Burgemeester Bergmann besluit zijn statement met de oproep om je uit te blijven spreken tegen elke vorm van antisemitisme.

Volgens politie walcheren is het plaatsen van hakenkruizen in strijd met artikel 137c van het Wetboek van Strafrecht en valt onder de uitingsdelicten groepsbeledigingen. De straf kan oplopen tot twee jaar gevangenisstraf.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Mo (4-2-2024 om 16:32)
De genocide daar walg ik van ja
Sjakie (4-2-2024 om 16:06)
Ik ga niet goed praten wat er hier gebeurt. Maar laten we ons nou niet gek maken, het zijn waarschijnlijk mensen die teveel schietspelletjes of oorlogjes voeren op hun telefoontje of pc"s. Ik zie dat heel veel kinderen doen, en als je op FB kijkt, zie ik ook hele oorlogen uitgevochten worden door mensen met Duitse uniformen aan, tegen een ander leger. Walgelijk. Het is de taak van hun familie om dat soort gedoe te blokkeren. Helaas, op FB keert het dan weer wel terug op een andere naam. FB moet worden aangesproken door bijv. ons kabinet (als dat ooit nog komt) of de EU.
Ad Jonkers (4-2-2024 om 16:03)
Een duidelijke en volkomen begrijpelijke reactie van deze burgervader. Hopelijk worden de daders snel in de kraag gevat.
Cookie-instellingen beheren