Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

NL-Alert vanwege grote brand met asbest Kloetinge

Toegevoegd: 07-02-2024, 07.11 uur - Update: 07-02-2024, 08.24 uur
Door: Roland de Jong

KLOETINGE - De Veiligheidsregio heeft een NL-Alert uitgestuurd vanwege de grote brand die vanochtend vroeg uitbrak in Kloetinge. Bij de brand komt veel rook vrij en in die rook zitten mogelijk asbestdeeltjes, zo waarschuwt de Veiligheidsregio.

Het vuur werd omstreeks 05.40 uur ontdekt waarna al snel meerdere brandweerwagens op pad werden gestuurd. Volgens de brandweer is de loods circa 25 bij 20 meter groot en zitten op het terrein verschillende bedrijven gevestigd. Inmiddels zijn drie waterwagens, drie blusvoertuigen en een ladderwagen ter plekke om de brand te bestrijden. Voor een gecoördineerde afstemming met de hulpdiensten is een zogeheten GRIP1-situatie afgekondigd. In totaal zijn circa veertig brandweerlieden ingezet.

Asbest
"Bij de brand komt mogelijk asbesthoudend materiaal van het dak vrij. Voorkom dat je hiermee in aanraking komt of dit met de rook mee inademt. Zorg dat je niet in de rook staat. Ga naar binnen, sluit ramen en deuren en zet ventilatie uit", zo waarschuwt de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ). Rond 07.10 uur is vanwege de (mogelijk) vrijkomende asbest een NL-Alert uitgestuurd. De waarschuwing geldt voor het gebied tussen de Rembrandtlaan, de Kloetingseweg, de Buys Ballotstraat en de Patijnweg.

Volgens de Veiligheidsregio is bij de brand één persoon gewond geraakt. Deze is met onbekende verwondingen met een ambulance naar het ziekenhuis gebracht. Buren van de naastgelegen woningen vangen elkaar op. Bewoners van een naastgelegen gezinsvervangend huis zijn elders opgevangen, zo meldt de VRZ.

Vanwege de brand zijn de Patijnweg (N289), de Lewestraat en de Buys Ballotstraat tijdelijk afgesloten.

Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
@Ton (7-2-2024 om 11:58)
Ik nodig u uit te solliciteren bij de brandweer. Ik ben benieuwd hoe ver je gaat komen met deze theorie. De brandweer heeft namelijk ook te kampen met allerlei andere facetten. Het is niet altijd zo eenvoudig als het in het eerste hoofdstuk van de theorieboeken staat. Er komen nog heel veel hoofdstukken achteraan, geloof mij. Maar hoe was het ook alweer? Beste stuurlui staan aan de wal (of leunen op het toetsenbord)
Smeerkees (7-2-2024 om 11:34)
Ja Martin, het komt door het vuurwerk.. horen en zien zijn twee verschillende dingen. Ton, de brandweer zal bewust vanaf boven proberen te blussen gezien er asbest aanwezig kan zijn, om de deeltjes in te dekken. Ga je vol op de bron richten, zal dit enkel meer stoom tot gevolg hebben met als resultaat verdere verspreiding van de asbest deeltjes. Weten wel wat ze doen hoor ;).
Ton (7-2-2024 om 09:30)
Beslist niet leuk als zo'n brand je hebben en houwen zo verwoest, Wat mij echter opvalt is dat de brandweerlieden veelal de brand vanaf de bovenkant bestrijden en eigenlijk weinig een de onderkant waar in feite de brandstof ( lees: alle brandbare stoffen) ligt, als je die kan isoleren dooft het vuur. Het weinig zin om een grote brand (als deze) vanaf boven te blussen omdat je bluswater verneveld en verdampt door de hitte en de intensiviteit van de vlammen. Hoe was het ook alweer, de branddriehoek, haal 1 van de drie weg en het vuur dooft.
Martin1964 (7-2-2024 om 08:07)
Ik woon er zo'n 200 meter vandaan. Ik hoorde al rond 5.30u vuurwerk afgaan, maar wist niet precies waar het geluid vandaan kwam.
Cookie-instellingen beheren