Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

CO-melder waarschuwt voor defecte geiser in woning

Toegevoegd: 22-03-2024, 23.20 uur
CO-melder waarschuwt voor defecte geiser in woning
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

BROUWERSHAVEN - Een koolmonoxidemelder heeft donderdagmiddag de bewoners van een huis in Brouwershaven geattendeerd op een probleem met de geiser. De brandweer werd ingezet om metingen te doen.


De CO-melder van een woning aan de Spuiweg begon rond 13.45 uur te piepen, waarna alarm werd geslagen bij de meldkamer. De brandweervrijwilligers van zowel de post Brouwershaven als die van Kerkwerve werden opgeroepen maar de ploeg van Brouwershaven bleek voldoende bemanning te hebben en zodoende nam deze de melding voor haar rekening.

In eerste instantie werd geen koolmonoxide gemeten maar nadat warm water was afgenomen en de geiser in werking trad, werden wel verhoogde CO-waardes gemeten. Hierop is de geiser uitgezet en is de gastoevoer stopgezet. De brandweer heeft geadviseerd een specialist de geiser na te laten kijken.

Koolmonoxide zie of ruikt je niet maar wanneer je het inademt, kan dit ernstige lichamelijke gevolgen hebben. Jaarlijks overlijden in Nederland gemiddeld 10 tot 15 personen door koolmonoxidevergiftiging. Enkele honderden mensen belanden in het ziekenhuis. Koolmonoxidevergiftiging komt vaak door verkeerd stoken of verkeerd geïnstalleerde of slecht werkende verbrandingstoestellen als geisers en cv's. Een koolmonoxidemelder kan je bijtijds waarschuwen als er teveel CO in de lucht zit.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Redouane (25-3-2024 om 06:35)
In elke woning in de buurt van (fossiele) verwarmingsapparatuur is het verstandig om een koolmonoxide-melder te plaatsen. Zo'n melder kost e. 15 bij de Action en kan mensenlevens redden. Een noodzakelijke investering in veiligheid in de woning.
Cookie-instellingen beheren