Weerbericht:
Rustig en vrij zonnig najaarsweer
Verkeersinformatie:
3 files van totaal 11 km

Reddingboot red Zweeds echtpaar

Toegevoegd: 13-07-2007, 22.33 uur
Door: Kees Groeneveld

MIDDELBURG - Gisterenavond laat, om 23.30 uur, werd de bemanning van de reddingboot Koopmansdank opgeroepen voor, vermoedelijk een jacht, wat in de problemen was geraakt voor de Kop van Schouwen.

Het betrof het 12 m lange kajuitzeiljacht Florina met 2 personen aan boord, met als thuishaven Karlstad (Zweden), onderweg van Calais naar IJmuiden. Waarschijnlijk door een navigatiefout verdaagde zij op de banken rond de Geul van de Banjaard.

Een vreemde marifoon oproep, een afgebroken telefonisch bericht in gebrekkig engels kwam binnen bij het kustwachtcentrum. Op de radarbeelden van de kustwachtpost Ouddorp waren een tweetal echo's te zien, waarop werd besloten de reddingboot Koopmansdank van station Noordland op te roepen.

Deze vond op zijn radar eveneens een tweetal echo’s, in de buurt van de Petroleumbol. Het eeste was het zeiljacht, welke onbemand dreef en dreigde te stranden. De tweede echo bleek een reddingsvlot te zijn met daarop een in paniek verkerend echtpaar van middelbare leeftijd.

De bemanning van de reddingboot heeft het echtpaar met vlot en al aan boord genomen en verzorgd. Daarna het jacht, wat enkele honderden meters verder dreef, weer opgezocht en op sleeptouw genomen naar de thuishaven van de reddingboot bij de Roompotsluis.

Op het reddingstation Noordland, het echtpaar van warme kleren, koffie, soep en wat te eten voorzien en op verhaal laten komen. Na wat formaliteiten met de politie en douane te hebben volbracht werden zij bij hotel de Boekanier in Vrouwenpolder gebracht voor verdere nachtrust.

De vermoedelijke oorzaak van het probleem bleek te liggen in een navigatiefout vannacht waardoor het jacht al enkel malen op een zandplaat bonkte. Het was redelijk slecht weer aldaar, een windkracht 6 uit het ZWste.

De vrouw probeerde eerst via de marifoon alarm te slaan, maar door het slechte weer viel zij in de kuip van het zeiljacht en was de installatie beschadigd en niet meer te gebruiken. Daarna trachtte zij via een gebrekkig gesprek met een mobieltje verbinding te krijgen, wat gedeeltelijk lukte.

Voor het kustwachtcentrum voldoende informatie om een reddingsactie op te zetten, met een tevreden afloop.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren