Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Preventieve verspreiding jodiumtabletten

Toegevoegd: 02-12-2009, 15.53 uur
Preventieve verspreiding jodiumtabletten
Door: Roland de Jong
MIDDELBURG - De Zeeuwse gemeenten gaan preventief jodiumtabletten verspreiden. Dat heeft de gemeente Borsele bekend gemaakt. Naar verwachting worden de eerste pillen in het voorjaar van 2010 gepredistribueerd.
 
Jodiumtabletten bieden bescherming aan inwoners tegen radioactief jodium dat bij een kernongeval kan vrijkomen. Mocht er zich een kernongeval voordoen, dan verspreiden hulpverleners jodiumtabletten onder de bevolking. Het advies tijdens een kernongeval luidt echter om te schuilen.
 
Als er gevaar is voor de volksgezondheid, kunnen de gemeenten de hulpverleners niet de straat opsturen om de tabletten te verspreiden. Daarom is het advies aan de gemeenten om de tabletten vooraf onder inwoners te verspreiden. Met dit advies wordt het (pre)distributiebeleid van België in Nederland voortgezet.
 
Lees verder op Zeeuwseregio.nl.

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Zeeuwse (3-12-2009 om 10:25)
@Mark: Er staat: "De Zeeuwse gemeenten...". Alle gemeenten gaan dus die tabletten verspreiden. Alleen de gemeente Borsele is het die dit bekend maakt. Wel goed het artikel lezen voordat je commentaar hebt he!
Chris (2-12-2009 om 22:04)
Marina, Jodiumtabletten moeten enkel ingenomen worden in geval van een ongeval in de kerncentrale waarbij radio-actieve stoffen vrijkomen. Ze zorgen ervoor dat radio-actief jodium niet kan opgenomen worden door de schildklier. Ze geven wel geen bescherming tegen de andere radio-actieve stoffen.
Chris (2-12-2009 om 21:53)
Deze die in België werden verdeeld, zijn ook al voorbij de vervaldatum (augustus 2008). In september 2008 kwam er dan een mededeling van binnenlandse zaken dat ze nog zonder problemen tot juli 2009 konden gebruikt worden. en moesten bijgehouden worden tot er een nieuwe verdeling plaats vindt.
Free (2-12-2009 om 21:09)
Beste Marina! Jodiumtabletten moet je pas innemen als er zo'n ramp heeft plaatsgevonden of dreigt te gebeuren. Voor meer info, zie ook: http://www.vrom.nl/pagina.html?id=9394#a30
Erik (2-12-2009 om 20:56)
Anoniem: Deze pillen gaan niet over de datum (jodium is een chemisch element), het punt ervan is dat op het moment dat er radioactief jodium aanwezig is dit in de schildklieren wordt opgeslagen, door te zorgen dat de schildklieren gevuld zijn met niet-radioactief jodium wordt dit dus voorkomen.
Flappie (2-12-2009 om 20:06)
Zolang we maar bang zijn en blijven slikken en ons inspuiten met alles wat ze ons voorschrijven, maar wat voor troep zit daar allemaal in???? Oh ja, die onderzoeksresultaten komen later pas, ofwel als het te laat is. Hou je troep maar!
Cookie-instellingen beheren