Weerbericht:
In de loop van de dag meer bewolking, later in het zuiden regen
Verkeersinformatie:
Geen files

FamilieDrama: 'Vrouw weigerde hulp'

Toegevoegd: 08-03-2010, 18.53 uur
FamilieDrama: 'Vrouw weigerde hulp'
Door: Roland de Jong
ZIERIKZEE - Het Openbaar Ministerie (OM) heeft nieuwe details naar buiten gebracht over het familiedrama in Zierikzee. Het OM gaat onder meer in op de rol van de burgemeester en andere betrokkenen en instantie.


Uit de nieuwe verklaring blijkt dat de moeder van het gezin meerdere keren heeft geweigerd om naar een ander, veilig adres te verhuizen. De burgemeester van gemeente Schouwen-Duiveland heeft op 8 september de verdachte een tijdelijk huisverbod opgelegd, dat op 18 september werd verlengd. De burgemeester heeft 13 oktober met de echtgenote en dochter gesproken en hen geadviseerd zich te melden voor een “blijf van mijn lijf huis”. De vrouw heeft die actie niet ondernomen.
 
Op 29 oktober heeft de echtgenote telefonisch contact gezocht met de burgemeester. Wederom heeft de burgemeester aangedrongen om naar een “blijf van mijn lijf huis”te gaan. Ook nu bleef het alleen bij woorden. Op verzoek van de echtgenote heeft de burgemeester op 2 november wel een urgentieverklaring voor een andere woonruimte afgegeven.

De politie heeft daarop een veilige woonruimte aangeboden die vervolgens door de vrouw werd geweigerd. Ook verschillende zorginstellingen hebben zich intensief ingespannen om de echtgenote en de kinderen onder te brengen in een veilige omgeving. De echtgenote heeft ook die bemiddeling geweigerd.
 
De strafzaak naar de bedreigingen van de man werd op 25 november 2009 behandeld door de politierechter in Middelburg. De zaak werd doorverwezen naar de meervoudige kamer. De voorlopige hechtenis van de man werd toen geschorst door de politierechter. Hij kwam de volgende dag op vrije voeten.

Op 6 december werd de man echter opnieuw aangehouden wegens bedreiging van zijn gezin. Zijn eerdere schorsing uit voorlopige hechtenis van 25 november werd opgeheven en de man kwam weer vast te zitten. De op 25 november verwezen strafzaak wegens huiselijk geweld werd op 17 december behandeld door de meervoudige kamer van de rechtbank te Middelburg.

Bij vonnis van 30 december werd de man veroordeeld tot 6 maanden gevangenisstraf waarvan 2 maanden voorwaardelijk. Daarbij werd als voorwaarde bepaald dat de man op geen enkele wijze contact op mocht nemen met zijn echtgenote en dochter. Ook mocht hij gedurende een jaar zich niet in de ruime omgeving van de woning van het gezin begeven. Op 18 januari had de man zijn straf uitgezeten en kwam hij op vrije voeten.
 
Op 27 januari van dit jaar heeft de burgemeester Rabelink per brief bij het OM aangegeven dat zijn mogelijkheden en die van de gemeentewaren uitgeput. In de brief heeft hij zijn grote zorg geuit vanwege het acute dreigingsniveau voor de veiligheid van het gezin. Het OM heeft naar aanleiding van de brief van de burgemeester op 1 februari de politie verzocht een actuele dreiginginschatting op te stellen en een advies omtrent de te treffen beveiligingsmaatregelen.

In afwachting daarvan zijn op 1 februari voorlopige beveiligingsmaatregelen getroffen. Op 10 februari heeft de politie die dreiginginschatting aangeleverd aan het OM en daaruit bleek opnieuw dat de vrouw niet uit de woning wilde vertrekken. Toen is besloten de man dezelfde dag aan te houden wegens de aangifte van een zedenmisdrijf. Deze aangifte was eerder gedaan door de dochter van de man.

Op 13 februari werd de man voor dit feit in bewaring gesteld door de rechtbank. Op 24 februari werd de voorlopige hechtenis geschorst onder soortgelijke voorwaarden als de voorwaarden die de rechtbank in het vonnis van 30 december had bepaald: er was een contactverbod en de man mocht niet in de buurt van de woning komen. Het belang van deze maatregelen was volgens het OM dat de man bij overtreding van één van de voorwaarden direct zou kunnen worden aangehouden. De eerder getroffen beveiligingsmaatregelen waren ook na zijn vrijlating van kracht.

Het is nog niet duidelijk hoe het heeft kunnen gebeuren dat de vader toch in de buurt van zijn gezin kon komen. Het OM laat in de nieuwe persverklaring nog wel weten dat het onderzoek nog gaande is en dat nog niet alle details boven water zijn.

Ook het onderzoek op de plaats delict is nog niet klaar. “De technische recherche werkt bij dit soort zaken de plaats delict 'van buiten naar binnen' helemaal af, tot op de millimeter nauwkeurig. Het onderzoek is tijdrovend, omdat er zo ontzettend secuur wordt gewerkt. Verder houden rechercheurs zich op dit moment druk bezig met het opnemen van getuigenverklaringen van buurtbewoners. Ook worden moeder en zoon nog nader gehoord door rechercheurs van Politie Zeeland”, aldus het OM.
 
Zie ook:
- Zierikzee rouwt om slachtoffers drama (08-03-2010)
- Maandag condoleanceregister in Zierikzee (07-03-2010)
- Veel problemen in gezin Zierikzee (07-03-2010)
- Onderzoek drama nog in volle gang (07-03-2010)
- Al eerder familiedrama's in Zeeland (07-03-2010)
- Doden bij familiedrama in Zierikzee (07-03-2010)


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Ergenis 2 (9-3-2010 om 08:48)
Nu ook achteraf, we moeten dit invoeren en dat invoeren en regering moet zus en zo. Hoe lang heeft de maatschappij niet zitten zeiken over de ID-plicht????? Juist heel lang. Dat was ook een extra bevoegdheid/middel. kortom nu roepen we vanalles tot het moment er iets afgesproken moet worden.
Bronco (9-3-2010 om 08:44)
De man was een gevaarlijke gek. Had voor lange tijd vast moeten zitten. Hij lachte om die verboden.De vrouw weet dat vluchten niet helpt. HIj zal net zo lang zoeken.De politie heeft gefaald! Wist alles, maar verloor verdachte uit het oog. Burgemeester wijst te makkelijk verantwoording van zich af.
Ergenis (9-3-2010 om 08:41)
Erger me enorm aan reacties van schuldgevers. Politie, rechters, burgemeester etc. Blijkt dat vrouw hulp geweigerd heeft en dat de middelen "op" waren. Misschien moeten gaan zeggen denk zsm aan meer middelen/bevoegdheden. Domme kreten roepen heeft niemand wat aan. Ook "volgende"slachtoffers niet.
Lotgenoot (9-3-2010 om 08:37)
Groot gelijk dat de vrouw niet wilde onderduiken.Wat voor zin heeft het om steeds te moeten vluchten?In blijf van me lijf huis ben je ook niet echt veilig.Dit is ons rechtssysteem...te gek voor woorden toch!Wens de vrouw en zoon veel sterkte met dit drama.
Anoniem (9-3-2010 om 08:29)
Ik heb soortgelijk meegemaakt. Ook geprobeerd mij te wurgen, buren snel 112 gebeld, dat heeft mijn leven gered. Ook ik wilde niet in blijf van mijn lijf. Ik zei ik moet niet achter slot en grendel maar hij. Ik leef met haar mee. Je wil proberen je leven zo normaal mogelijk verder te leven. Leef mee
Ronald (9-3-2010 om 08:18)
De hoge heren vegen , zoals gewoonlijk weer hun straatje schoon. Fout? nee hoor, een ander is fout. Wanneer nemen dit soort mensen nu eens gewoon hun verantwoordelijkheid? Had die man vastgehouden of zet alle hulpinstanties op die zaak. Maar nee hoor...we "praten".
Cookie-instellingen beheren