Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
Geen files

Zeer grote brand bij Seaway in Vlissingen-Oost

Toegevoegd: 07-02-2005, 14.58 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

VLISSINGEN - Maandag heeft een zeer grote brand gewoed in een chemische fabriek aan de Europaweg-Zuid in industriegebied Vlissingen-Oost. Diverse brandweerkorpsen uit geheel Zuid-Beveland, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen zijn ingezet om de forse brand te bestreiden.

De brand woedde bij Sea Way Chemical Processing en brak aldaar rond twee uur vanmiddag uit. Sea Way is een chemiebedrijf dat grondstoffen voor wasmiddelen maakt en verhandelt. Tevens is dit bedrijf een kunststoffenverwerkingsbedrijf. Waar en hoe de brand precies is ontstaan, is nog niet bekend. Al snel werd bekend dat het om een forse brand ging.


De bedrijfsbrandweerkorpsen van IPV en TOTAL werden al snel naar het incident gestuurd. Ook gingen de tankautospuiten 4731 (Borssele), 4738 (Ovezande) en 4737 Nieuwdorp) ter plaatse bij het incident. Daarnaast zijn enkele schuimblusvoertuigen richting het incident gegaan.

Al snel gaf de brandweer het sein "grote brand", later verder opgeschaald naar "zeer grote brand". De brandweer heeft het incident inmiddels de codering "GRIP 1" aan de brand meegegeven. Dat betekend dat er een Regionaal Operationeel Team (ROT) en het Gemeentelijk Beleidsteam (GBT) moeten worden gevormd. Bij die teams zijn onder andere leidinggevenden van gemeente, rijkswaterstaat, brandweer, politie en ambulancedienst betrokken.

Inmiddels verloopt alle radiocommunicatie via de Verbindings-/Commandowagen van de brandweer in Arnemuiden, de 4292. Ter plaatse zijn diverse OVD's, HOVD's en de Regionaal Officier Gevaarlijke Stoffen van de brandweer. Zij hebben samen met de Officieren Van Dienst van politie en ambulancedienst een zogenaamd CTPI gevormd, een team dat de algehele coördinatie van alle hulpdiensten op zich neemt bij een grotere calamiteit.

Rond tien over drie meldde het haakarmvoertuig 4561 uit Vlissingen zich ter plaatse bij de brand. Dit voertuig heeft de dompelpomphaakarmbak 4360 ter plaatse gebracht. Omdat er niet voldoende bluswater was heeft men besloten een zogenaamd groot watertransport op te zetten. Dit bestaat uit een dompelpomp en onder andere enkele blusvoertuigen. Voor de bluswerkzaamheden zal overigens ook een blusboot worden ingezet.

Voor de medische assistentie aan de reguliere ambulancedienst waren het Ambu-team uit Goes en het SIGMA-teams vanuit Goes en Terneuzen uitgrukt. Zij hebben enige stand-by met de voertuigen 7371, 7373 en 7383. De ambulancedienst was overigens met twee ambulances ter plaatse. Ook was de Officier Van Dienst Geneeskuding, de 7397 ter plaatse voor de coördinatie op medisch gebied. Rond half vijf werden de voertuigen naar de locatie van het incident gestuurd.

Ongeveer anderhalf uur is een vaarverbod afgekondigd geweest voor de Westerschelde, dat verbod is inmiddels weer opgeheven. Volgens de laatste gegevens zou er wel degelijk gevaar zijn voor de volksgezondheid en hulpverleners worden dan ook zo geplaatst dat de wind met eventuele stoffen die schadelijk zijn voor de gezondheid van hen af waaien.

De brandweer van 's-Heer Arendskerke is rond 16:07 uur opgeroepen om met prioriteit één naar de brand te rijden ter assistentie. Even daarvoor werden extra eenheden opgepiept voor het uitbreiden van het groot watertransport. De brandweer van Goes werd rond tien over vier opgepiept om assistentie te verlenen met nog een extra tankautospuit.

De brandweer van Terneuzen is rond half vijf opgeroepen om eveneens assistentie te verlenen bij de brand. Zij zullen met het haakarmvoertuig 5466 een Verbindings-/Commandohaakarmbak ter plaatse brengen. Inmiddels is materiaal aanwezig uit een groot deel van de provincie Zeeland.

De brandweer gaf rond 16:32 uur aan dat de brand geblust was. Men gaf echter nog niet het sein "brand meester" aangezien er nog lekkende vloeistoffen waren. De brandweer gaf om vijf over vijf vanavond wel het sein "brand meester".

Foto's
Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren