Weerbericht:
Vrij zonnig, vanavond en morgen bewolkt en van tijd tot tijd (mot)regen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 9 km

Gewonden bij brand in zorgcentrum De Blaauwe Hoeve

Toegevoegd: 10-03-2005, 16.54 uur
Door: Roland de Jong [Redactie HVZeeland.nl]

HULST - Bij een brand in zorgcentrum De Blaauwe Hoeve in Hulst zijn donderdagmiddag volgens de eerste berichten enkele gewonden gevallen. De hulpdiensten rukten met groot materieel uit.


Middelbrand
Rond tien voor drie kwam vanuit het zorgcentrum aan de Truffionweg de melding binnen dat er brand woedde op de vierde verdieping. Aangezien het een zorginstelling betrof schaalde de brandweer direct op naar "middelbrand" en werd uit voorzorg groot alarm geslagen. Omdat vrijwel direct duidelijk was dat het gebouw geëvacueerd moest worden werden ook vier ambulances naar de brand gestuurd. Voor de algehele leiding spoedden zich ook de Officieren Van Dienst van de politie, de brandweer Hulst en de ambulancedienst richting het Hulstse zorgcentrum.

Hoogwerkers en ambulances
Enkele bewoners van het zorgcentrum moesten door middel van de hoogwerkers uit het gebouw gehaald worden. De overige bewoners konden via trappen het gebouw verlaten. De bewoners werden na de evacuatie allen door het ambulancepersoneel opgevangen en onderzocht. Bij de brand werden de hoogwerkers van de brandweer in Hulst en Terneuzen ingezet, respectievelijk de 5750 en de 5650. Na de evacuatie werden de niet gewonde bewoners opgevangen in de kantine van het zorgcomplex. Diverse bejaarden waren zeer ontdaan door de hectiek en kregen daarom extra zorg van de verpleegsters van het verzorgingstehuis.

Gewonden
De zorginstelling spreekt van slechts één gewonde bewoonster. Zij zou tijdens de evacuatie gevallen zijn en daarbij diverse verwondingen hebben opgelopen. Enkele andere bewoners kregen door de rook ademhalingsproblemen en moesten zich door het ambulancepersoneel extra laten onderzoeken. Aan de brand ging een steekvlam vooraf in een meterkast van het complex. De brand was echter snel onder controle dankzij de sprinklerinstallatie in het gebouw. Wel kwam er bij de brand veel rook vrij. Op het moment dat de steekvlam zich voordeed waren twee monteurs van Delta Nutsbedrijven in de meterkast aan het werk. Eén van de monteurs heeft door de steekvlam brandwonden opgelopen. De andere monteur raakte lichtgewond.

Meterkast
Opmerkelijk detail bij deze brand is het feit dat de monteurs in de meterkast bezig waren met een onderzoek naar twee eerdere branden in het complex. Die branden ontstonden eveneens in de meterkast. Volgens het zorgcentrum werden in totaal ongeveer dertig mensen geëvacueerd: dertig bewoners en twee bezoekers. De bewoners van 28 woningen konden donderdagavond overigens nog niet terugkeren naar hun appartementen in het complex. Zij zullen de nacht doorbrengen bij familie of in leegstaande kamers van het woonzorgcentrum.

Burgemeester
De burgemeester van de gemeente Hulst, dhr J.F. Mulder, heeft in de kantine met de geschrokken bewoners gesproken. De meeste bewoners werden overigens geëvacueerd door leden van het bedrijfshulpverveleningsteam (BHV-team). Na de nacontrole door de brandweer hebben de Hulster brandweerlieden door middel van ventilatoren de rook uit de apartementen verdreven.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren