Weerbericht:
Overwegend bewolkt en af en toe (mot)regen
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 15 km

Vogelgriep pluimveebedrijf Schore

Toegevoegd: 25-03-2011, 09.36 uur - Update: 25-03-2011, 17.38 uur
Door: Roland de Jong
SCHORE - Bij een pluimveebedrijf aan de Steenweg in Schore is vogelgriep vastgesteld. Dat is vannacht geconstateerd.

Volgens het ministerie van Landbouw moet het bedrijf worden geruimd. In de grote loods van het bedrijf bevinden zich 127.500 legkippen. Sinds vanochtend acht uur geldt er een vervoersverbod voor pluimvee en pluimveeproducten in een zone van een kilometer rondom het getroffen bedrijf.


Het gaat om de zogeheten H7 variant van de ziekte. Het is nog niet bekend of het een laagpathogene (milde en niet zo besmettelijke) of hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke) variant is. Er zijn weinig zieke kippen op het bedrijf dus het lijkt erop dat het om een laagpathogene variant gaat. Maar onderzoek moet dat nog uitwijzen.

Omdat een laagpathogene H7 variant kan muteren tot een hoogpathogene (zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant), moet het bedrijf zowel bij een laag- als een hoogpathogene variant conform Europese regelgeving worden geruimd. De dieren zullen in de loop van de dag worden ontruimd.

Rond vijf uur werd bekend dat het om een laagpathogene variant gaat. De GGD zal dan ook niet meer gaan vaccineren en er wordt geen tamiflu verstrekt. Eerder maakte de instantie bekend nauwe contacten te onderhouden met de VWA en het bedrijf en voorbereidingen te treffen om de bewoners op het bedrijf, de vaste personeelsleden en de ruimers zo nodig te vaccineren tegen griep of Tamiflu te verstrekken. Die maatregelen zijn dus niet nodig.

Een besmetting met vogelgriep leidt zelden tot klachten bij mensen. Personen die geen geregeld en intensief contact hebben met pluimvee of met wilde vogels lopen een verwaarloosbaar klein risico op besmetting met vogelgriepvirussen.

Beperkingsgebied
Het gebied is als volgt begrensd:
1. Vanaf kruising Nijverheidsweg met Rijksweg N289, N289 volgend in oostelijke richting over het kanaal door Zuid-Beveland tot aan Kanaalweg Oostzijde.
2. Kanaalweg Oostzijde volgend in zuidelijke richting tot aan Westerschelde.
3. Westerschelde volgend in west-noordwestelijkelijke richting tot aan de Weg langs de Zeedijk.
4. Weg langs de Zeedijk volgend in noordoostelijke richting tot aan de Schoorse Zeedijk.
5. Schoorse Zeedijk volgend in noordelijke richting overgaand in Schoorse Oude Dijk volgend in noordwestelijke richting tot aan Rijksweg N289.
6. N289 volgend in oostelijke richting tot aan kruising met Nijverheidsweg.

Informatienummers
Heeft u vragen over Vogelgriep? Neemt u dan contact op met het DR-Loket via 0800-2233322. U kunt ook bellen met de GGD Zeeland via 0113-249456. Landbouw/veeteelt bedrijven die vragen hebben, kunnen contact leggen met de meldkamer van de Algemene Inspectiedienst (AID): 045-5466230.


Foto's

Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Max (25-3-2011 om 21:17)
Heel veel sterkte met deze tegenslag, uw bedrijf waar altijd hard voor gewerkt is, in een keer weg, onbegrijpelijk mensen die er voor werken moeten tegenslag meemaken, mensen die niet willen werken is het rozengeur en manenschijn, de kippenboeren krijgen het al steeds zwaarder, heel veel sterkte..
Mao (25-3-2011 om 16:30)
Moest dat niet een keer fout gaan ? 127.500 kippen op een kluitje dat is toch niet normaal zoals zoveel dingen tegenwoordig. Alles moet in het extreme. onnatuurlijk, bah ! ! !
Saskia (25-3-2011 om 16:27)
Ik vind het niet gek dat er ziektes uitbreken op van deze megabedrijven, zoveel kippen bij elkaar, kan toch nooit goed gaan. Maar is niet waar natuurlijk, de besmetting komt van buitenaf, van de wilde vogels...
Oud medewerkster (25-3-2011 om 16:04)
Via deze weg wil ik de Familie janssen,medewerkers en overige mensen die hierbij betrokken zijn, heel veel sterkte wensen met dit grote drama. Ik vindt het echt verschrikkenlijk dat het deze mensen is moeten overkomen.
Anoniempje (25-3-2011 om 15:37)
Ik wens iedereen veel sterkte en hoop dat het bij dit bedrijf blijft want paar jaar geleden werden de dieren op vele bedrijven geruimd is er niet tegen te enten vraag ik mij af
Anoniem (25-3-2011 om 14:08)
Ik wil de familie janssen heel veel sterkte wensen met dit enorme drama
Cookie-instellingen beheren