Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 12 km

Voorbereidingen kerntransport

Toegevoegd: 11-10-2011, 09.50 uur
Door: Roland de Jong
BORSSELE - In Borssele zijn de voorbereidingen gestart voor een nieuw kerntransport. De politie is weer massaal aanwezig.


Vanochtend zijn de betrokken politiemensen gebriefd in de brandweerkazerne van Borssele. Gisteren werden door Covra al voorbereidingen getroffen voor het transport. Vanochtend is gestart met het overladen van containers met splijtstofstaven op een trein.

Actievoerders van Greenpeace zijn vandaag ook weer present. Stralingsdeskundige Ike Teuling van Greenpeace verricht metingen bij het transport van kernafval. Het is het tweede kernafvaltransport vanuit Nederland naar Frankrijk sinds de transporten zijn hervat in juni dit jaar. Rondom het vorige transport werden behoorlijk wat mensen aangehouden. Tot nu toe zijn er geen arrestaties verricht.

Greenpeace heeft apparatuur voor stralingsmetingen en gaat opnames maken met een hittegevoelige camera. Teuling: "Dit hoogradioactieve afval is niet alleen nu gevaarlijk maar is ook een gevaar voor de generaties na ons. Het is onbegrijpelijk dat minister Verhagen nog altijd een nieuwe kerncentrale wil bouwen terwijl hij geen idee heeft waar hij uiteindelijk met deze vaten kernafval naar toe moet. Het kernafvalprobleem is onoplosbaar. Er is maar één optie: stoppen met kernenergie."

De trein met kernafval zal later vandaag richting Frankrijk vertrekken. Gisteren tekenden 22 Belgische burgermeesters, waaronder die uit Antwerpen en Gent, protest aan tegen het transport.

Actiegroep Borssele 2 Nee gaat vanmiddag rond 15.30 uur protesteren bij de spoorwegovergang in Goes.

Volg ook de actuele updates op ons officiële Twitteraccount: kl
ik hier.

Zie ook:
- Veel arrestaties kerntransport (07-06-2011)


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
A.P.A. Rombouts (12-10-2011 om 15:04)
Ja, kern energie! We zijn, volgens mij, nog een beschaafd land. Kennis, kunde en controle aanwezig. Maar dan die zgn windmolens. Horizonvervuiling. Duur en weinig effectief. We hebben getijden. Benut dat. Veel goedkoper! op termijn. Houdt de horizon van Zeeland mooi.
Kenny kernenergie (12-10-2011 om 07:16)
Specialist, ik snap wel dat er nog overblijft, alleen minder. 98% minder is wat de fransen kunnen met hun nieuwste centrale's, en het geld wat we besparen met boren naar olie zouden we kunnen steken in het onderzoeken naar KOUDE KERNFUSIE en t afval naar de zon sturen! daar al eens aangedacht?
A.P.A. Rombouts (11-10-2011 om 20:48)
We signaleerden het al veel eerder. de demonstranten zijn gevaarlijker dan de centrale zelf. Toegegeven, er is een rest product, doch ook een halveringstijd en dat zelfs ook nog afhankelijk van de gebruikte stof. Diep onder de grond=geen probleem. Wat hebben wij en zij na ons, daar te zoeken?
J. Philipse (11-10-2011 om 19:25)
En wat willen deze mensen van Greenpeace dan? Dat we nog meer kolen gaan verbranden? Of dat we heel Nederland vol gaan bouwen met windmolens en zonnepanelen die vrijwel geen rendement hebben en enorm veel energie/uitstoot kosten om te maken?
Kern specialist (11-10-2011 om 19:00)
Punt is Kenny, maar zal jij niet begrijpen.. dat het overgebleven rest materiaal nog HONDERDEN jaren actief blijft en zoveel straling blijft geven dat het nog steeds dodelijk blijft voor één ieder. En schiet het op zoiets maar heel diep weg te stoppen en de volgende generaties daarmee op te schepen?
Middelburger (11-10-2011 om 16:47)
Wee zon stomme actie van Greenpeace. Kernenergie is hardstikke schoon. of willen jullie ongezond leven door de CO2? Lang leve kernenergie
Cookie-instellingen beheren