Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 12 km

Een brandweeroefendag op het Piba in Antwerpen (2)

Toegevoegd: 12-04-2006, 23.26 uur
Door: Adryan Lamper [Regioteam HVZeeland.nl]

Deel 2 van het oefenverslag.

Garagebrand
Het derde scenario was een garage met daarin een auto die in brand stond. Eenmaal aangekomen bleek dat er een persoon vermist was en dat de garage deur niet toegankelijk was via de buitenzijde. Beide aanvalsploegen gingen naar binnen onder dekking van een straal hoge druk. De ploegen moesten het slachtoffer zoeken. De 1e aanvalsploeg had de hoge drukstraal bij zich en de 2e ging mee om het slachtoffer te redden. De inmiddels toegesnelde aanvulling van een 3e aanvalsploeg kon met de 2e straal hoge druk de andere zijde van het gebouw verkenning. De 1e en 2e aanvalsploeg hadden de persoon inmiddels ontdekt. De 1e aanvalsploeg ging onder dekking van de hoge druk straal verder verkennen. De 2e aanvalsploeg ging met het slachtoffer via de achteruitgang van de woning naar buiten en gaf het slachtoffer over aan een ambulance. De 1e aanvalsploeg had inmiddels de deur naar de garage gevonden en probeerde de auto te blussen. De 3e aanvalsploeg werd naar de verdieping gestuurd om daar naar eventuele uitbreidingen te zoeken. De 1e aanvalsploeg zag tijdens het blussen van de auto in de garage dat er nog een ascetyleenset stond. Hierop werd direct de bevelvoerder in kennis gesteld en zochten zij een veilige plaats op. De inmiddels voor een opdracht gereedstaande 2e aanvalsploeg moesten een straal lage druk gereedmaken voor het koelen van de ascetyleenset. De 1e aanvalsploeg kon toen onder dekking daarvan de garagedeur openen en kon het set gekoeld worden. Onder tussen kon de 1e ploeg de auto afblussen. Inmiddels was ook de 3e aanvalsploeg terug gekeerd en was er geen brandhaard of slachtoffers ontdekt op de verdieping. Na het nader bericht brandmeester en ventileren konden we alles weer inpakken.

Brand in woonblok
De laatste, grootste en zwaarste inzet van vandaag was een brand in een woning in het midden van een woonblok. De brand was op de begane grond. Er zouden nog mogelijk drie en zeker twee personen vermist zijn. De bevelvoerder gaf direct het sein middelbrand en gaf de prioriteit aan het zoeken van slachtoffers. De 2e tankautospuit (die kwam niet) gaf hij de opdracht de brand te lokaliseren. De tweede aanvalsploeg sloot de elektriciteit af. Nadat de waterwinning was opgebouwd ging de 3e ploeg naar binnen om samen met de 2e ploeg de 1e verdieping te verkennen. De 1e ploeg had een vuurhaard ontdekt linksachter in het gebouw. Daarop werd de 2e ploeg bovenaan de trap op linkerhand verkenning gestuurd. Samen set de 3e ploeg werd hier een verkenning uitgevoerd. De 2e ploeg vond een uitbreiding en gaf door dat er een doorslag naar boven was. Hierop werd de brandhaard op de begane grond geblust en kon zij naar de 2e verdieping doortrekken. Op de trap van de eerste naar de 2e verdieping kwamen zij een slachtoffer tegen en hebben deze overgedragen aan de 3e ploeg die het slachtoffer naar buiten bracht en aan de ambulancedienst overhandigde. Inmiddels was de 2e ploeg door hun ademlucht heen en moesten zij hun flessen gaan wisselen. Nog steeds was niet duidelijk of er nog één of twee personen vermist werden. Toen ook de 1e ploeg door hun ademlucht waren en ook moesten vullen besloot de bevelvoerder de derde ademlucht ploeg de straal van de 1e over te nemen en de 2e verdieping te laten verkennen. De 2e ploeg mét volle ademluchtflessen kon toen de brandhaard op de eerste verdieping afblussen. Inmiddels had de 3e ploeg ook de tweede persoon gevonden en deze werd ook naar buiten gebracht. Hierna werd de oefening weer afgebroken in verband met de tijd en ook de ploegen vermoeid waren door de inzet. Na de de-briefing werd het voertuig weer uitruk gereed gemaakt en konden de 8 brandweerlieden genieten van de douche en terug keren naar huis.

Foto's


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren