Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
20 files van totaal 64 km

Dak kerktoren ingestort door brand

Toegevoegd: 01-01-2015, 14.34 uur - Update: 01-01-2015, 15.36 uur
Door: Roland de Jong

HOEK - Het dak van de toren van de Protestantse kerk in Hoek is donderdag rond 13.30 uur ingestort nadat een uur eerder een grote brand was uitgebroken. Niemand raakte gewond. Wel is er mogelijk asbest bij de brand vrijgekomen.

De brand werd rond 12.35 uur opgemerkt. Het dak van de de kerk aan de Langestraat was al snel verwoest. De brandweer probeerde nog om de toren van de kerk te redden, maar even later sloegen ook daar de vlammen uit.

Instortingsgevaar
De brandweer kon niets anders doen dan toekijken hoe het dak van de kerktoren vanzelf in vlammen opging en uiteindelijk instortte. Enige tijd daarvoor was de omgeving al ontruimd. Omwonenden waren geëvacueerd en daardoor raakte er niemand gewond. Voor omwonenden was opvang geregeld in de nabij gelegen school in de Langestraat. Volgens de Veiligheidsregio Zeeland bestaat er voor de rest van het pand ook  instortingsgevaar. "Hiervoor zullen maatregelen getroffen worden", aldus een woordvoerder. In een straal van 50 meter rondom de kerk liggen brokstukken. 

Asbest
Bij de brand kwam veel rook vrij. In verband met de rookontwikkeling werd door de Veiligheidsregio Zeeland een NL-Alert-bericht verstuurd. Hierin werd omwonenden verzocht om ramen, deuren en mechanische ventilatie te sluiten. Mogelijk zat in de toren asbest verwerkt. Op dit moment wordt onderzocht of dat ook daadwerkelijk het geval was. De bewoners in de directe omgeving zullen door de gemeente door middel van een brief worden geinformeerd over de brand.

De brandweer heeft GRIP 1 afgekondigd om de hulpverlening rondom de brand goed te kunnen coördineren. De brandweer rukte met groot materieel uit. Rond 14.55 uur kon het sein brand meester worden gegeven. Inmiddels is duidelijk dat de bijgebouwen van de kerk nog intact zijn. De brand geeft nog teveel warmte af om te kijken wat de staat van de kerk zelf is. De grootste hittebron zit volgens de brandweer in de ingezakte toren.

De grote ruimte van de kerk is vrijwel volledig uitgebrand. Op dit moment gaat de rook recht omhoog en trekt niet over de omgeving. Bij overlast blijft het advies om ramen, deuren en mechanische ventilatie gesloten te houden. Rond 15.30 uur was de brandweer nog druk bezig met blussen. 

Zie ook:
- Grote brand in kerk Hoek (01-01-2015)


Foto's

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bewoner. (3-1-2015 om 13:54)
Dat dit is gebeurt is verschrikkelijk en ook als er herbouwd word het zal nooit meer worden zoals het was want dan zit je met nieuwe regels en bouwvoorschriften en zal het er dus heel anders gaan uitzien. Dat er mensen zijn die vinden dat de brandweer tekort is geschoten is onzin vind ik want bij zo,n enorme vlammenzee en hitte ben je met 3x zoveel wagens nog nergens en ik geef dan ook deze mensen van de brandweer een pluimpje dat het hier bij is gebleven ook al hadden ze de windrichting mee want anders zou alleen al door de hitte de molen ook zijn afgebrand. Wat ik ook mooi vind is dat nu de ene kerkgemeenschap de andere gaat helpen wat natuurlijk de saamhorigheidn in het dorp ten goede komt. Nieuwjaar zal vanaf nu altijd anders zijn.
Tjitra (3-1-2015 om 09:44)
Beste mensen het is triest dat zoiets kan gebeuren, de echte oorzaak is nog niet bekend?, ik heb met de Hoekenezen te doen, ik hoop dat er een goede oplossing komt, zodat jullie weer naar de kerk kunnen, want zo'n mooie kerk is toch het gezicht van een dorp ik wens dat 2015 een goede oplossing brengt en hoop dat de oorzaak bekend wordt, dan kunnen de mensen beoordelen of het slecht is , i.p.v. hierop vooruit te lopen met beschuldigingen naar elkaar en een ander die hier niets mee te maken heeft
m terneuzenaar (3-1-2015 om 01:25)
@Hoekenees Nee niet alle maar wel 90 % :p hahaha (grapje voor wie het niet snapt). natuurlijk niet HOEKENKEES maar ik moest gewoon een tegen reactie geven. Van kleins af aan hoor ik mensen van uit hoek die bij mij in de klas zaten of werk alleen maar slechts over dat mensen in Terneuzen het beter hebben en dat wij hier zo alles krijgen maar dat is echt niet zo. Maar wat ik me echt afvraag is waarom heeft zo,n oude kerk dan geen vuur repressie systeem/ of sprinkler systeem? dan was de schade aanzienlijk minder.
Hoekenees (2-1-2015 om 18:17)
@M, zelf moet je natuurlijk ook niet alle mensen van het dorp over 1 kan scheren. Het is overigens Hoekenezen in plaats van Hoekenaren....
Zeeuw (2-1-2015 om 13:44)
@Willem, de brandweer laat?? Ze waren er verdomd snel! Ik stond er van te kijken hoe snel eigenlijk, voor die mannen was het ook gewoon een feestdag die ze misschien wel doorbrachten bij familie. Als ze dan eerst nog naar de kazerne moeten en brandweer is na 15 minuten op het dorp, dat is echt supersnel! wel weten waar je over praat.....
Peter (2-1-2015 om 09:56)
geachte willem van den heetkamp, ER was wel een hoogwerker aan het blussen!!!! de brandweer zijn best gedaan om de toren te behouden maar dit is ondanks de hoogwerker niet gelukt!
Cookie-instellingen beheren