Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
2 files van totaal 5 km

Nieuwe campagne tegen smartphone in verkeer

Toegevoegd: 31-08-2016, 14.04 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Half september start een campange die automobilisten en fietsers oproept om hun aandacht bij het verkeer te houden en onderweg geen smartphone meer te gebruiken.


Het gaat om de landelijke campagne 'Onderweg ben ik offline', waar het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Zeeland (ROVZ) extra acties in Zeeland aan verbindt. Volgens het ROVZ heeft het gebruik van een telefoon tijdens het rijden invloed op het reactievermogen, de controle over het voertuig, de aandacht voor andere weggebruikers, verkeerssituaties, verkeersborden en/of aanwijzingen.

"Als de telefoon wordt gebruikt tijdens het rijden, is er 25 keer meer kans op een ongeval. Niet iedereen is zich bewust van dit gevaar", aldus het ROVZ. Gedeputeerde en ROVZ-voorzitter Harry van der Maas. "Gebruik van je mobiel in het verkeer zorgt voor gevaarlijke situaties. Zet je telefoon daarom voor vertrek op stil of laat deze in je tas totdat je op de plaats van bestemming bent. Dat helpt verkeersongelukken voorkomen."

App
Volgens het ROVZ is in 1 op de 5 gevallen van fietsongevallen met jongeren de oorzaak dat zij tijdens het fietsen bezig zijn geweest met hun smartphone. "Daarom is er een speciale app gemaakt: De fietsmodus app. Deze is gratis te downloaden en door deze app aan te zetten, blijf je offline tijdens het fietsen. Dat is een stuk veiliger en bovendien worden zo punten verzameld waarmee ook nog mooie prijzen te winnen zijn", zo legt Van der Maas uit.


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Janne (31-8-2016 om 15:26)
Het lijkt mij eenvoudig om meteen in alle nieuwe auto's iets te installeren waardoor de smartfone in de auto bij het instappen automatisch uitgezet word Moet kunnen in deze tijd met alle elektronica. Kunnen ze ook meteen geen filmpjes meer kijken, wat ook regelmatig gebeurt.
marc (31-8-2016 om 14:41)
Niet alleen op de fiets hoor. Gisteren op de A58 een busje met daarop een agregaat en daarachter een aanhanger met een kraantje erop. Reed gewoon 110 km/u en het ding slingerde afschuwelijk. Dan kwam hij op de linker weghelft, dan weer op de vluchtstrook. Uiteindelijk voorbij gestoken en wat bleek. Die gek zat gewoon met zijn telefoon te spelen i.p.v. op het verkeer te letten. Is zijn gesprek meer waard dan mijn leven???
zeeuw (31-8-2016 om 14:40)
ze moeten automobilisten 1`000euro laten betalen en fietsers brommers of schoolkinderen 500.oo laten betalen ze zijn een gevaar op de weg
a.de jong (31-8-2016 om 14:21)
Dit gaat hem worden! Een actie tegen de gsm en dat doen we dan met een app. Verbied gewoon het gebruik van een gsm tijdens het rijden op de weg. Valt volgens mij heel simpel onder het kapstokartikel 5. Er gebeuren al genoeg ongelukken dus weg met die dingen en geen onzin campagne.
Michelle (31-8-2016 om 14:15)
Een app om offline te zijn tijdens het fietsen! Zijn de mensen zelf niet meer in staat om de smartphone uit te zetten? Zielig hoor! Dikke bekeuringen zullen meer zoden aan de dijk zetten!
Cookie-instellingen beheren