Weerbericht:
Perioden met zon, lokaal nog een bui
Verkeersinformatie:
Er zijn 8 meldingen, waarvan 2 files (4 km)

Brandweer kostte Zeeuwen in 2015 72 euro

Toegevoegd: 26-01-2017, 08.50 uur
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De brandweerzorg in Zeeland kostte de Zeuwse gemeneenten in 2015 in totaal 27 miljoen euro. Per inwoner kwamen de kosten neer op 72 euro per jaar. Dat blijkt uit vanochtend gepubliceerde definitieve cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Zeeland is met zijn 27 miljoen euro één van de goedkoopste veiligheidsregio's in ons land. Van de in totaal 25 veiligheidsregio's in Nederland zijn er vijf die minder geld uitgaven dan de onze. Het landelijk gemiddelde lag in 2015 op 42 miljoen euro per veiligheidsregio.

Als je kijkt naar kosten per inwoner behoort Zeeland echter tot de duurste van Nederland. Zeeuwen betaalden in 2015 namelijk gemiddeld 72 euro voor brandweerzorg. Ter vergelijking: In Brabant-Noord (de regio met de laagste kosten per inwoner) ging het om 'slechts' 42 euro.

De Zeeuwse cijfers lopen overigens redelijk in lijn met de landelijke trend: sinds 2005 was een stijging te zien van de uitgaven (van 19 miljoen euro totaal en 50 euro per inwoner in 2005 naar 30 miljoen euro totaal en 78 euro per inwoner in 2012). Hierna is in de meeste regio's, waaronder ook Zeeland, een daling te zien.

Over 2016 zijn overigens alleen nog maar voorlopige cijfers bekend. Grote verschillen zijn er echter niet. De totale kostenpost ligt in de voorlopige cijfers namelijk eveneens op 27 miljoen euro. De kosten per inwoner vallen naar schatting 1 euro lager uit.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Frank (27-1-2017 om 00:20)
Vind het eerlijk gezegd niet zo'n bijzonder bedrag. Betaal met alle plezier nog een paar euro meer per jaar voor iets waarvan ik van harte hoop nooit een beroep op te hoeven doen.
b.maas (26-1-2017 om 10:48)
Niet zo vreemd, als je naar het verleden kijkt .Ex-directeur Frans Captijn kreeg in 2011 iets meer dan 115.000 euro aan loon mee en een vertrekregeling van ruim 345.000 euro. Alles in goed overleg natuurlijk. En nu zit de huidige directrice (ziek)thuis. En is er een interim manager aangesteld, Het rapport van onderzoeksbureau Twynstra Guddelaat loopt nu nog. En de kosten rijzen de pan uit.
A, de Winter (26-1-2017 om 10:16)
Trek daar de kosten af van die burgers die door hun eigen toedoen kosten maken voor de belastingbetaler, zoals b.v die mensen die nooit hun schoorsteen laten vegen, want je belt gewoon de brandweer en die vegen het kanaal dan toch voor je, en dan scheelt dat ook weer een flinke hap voor de belastingbetaler. Ik zou dus graag zien dat ze daar veel minder tijd aan besteden door alleen het vuur te doven met hoge druk water van bovenaf en de rotzooi door achterstallig onderhoud gewoon voor de nalatige bewoners achterlaat en niet alles netjes en schoon achterlaten, want dat kost geld en de brandweer is geen schoonmaak en onderhoudsbedrijf voor particulieren.