Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
5 files van totaal 13 km

In Zeeland 76 brandgevaarlijke wietkwekerijen

Toegevoegd: 30-01-2018, 13.44 uur - Update: 30-01-2018, 14.07 uur
In Zeeland 76 brandgevaarlijke wietkwekerijen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - In Zeeland zijn in het afgelopen jaar 76 wietkwekerijen ontdekt waarbij energiediefstal werd geconstateerd. Een illegale stroomaansluiting levert vaak een onveilige, brandgevaarlijke situatie op voor omwonenden, zo stelt netbeheerder Enduris vandaag in een persbericht.


“Een hennepkwekerij heeft meestal een illegale en onveilige aansluiting op het energienet. Ook de elektrische aansluiting in het pand zelf zit vaak amateuristisch in elkaar. Bovendien is het stroomverbruik vaak hoog en langdurig (12 tot 18 uur per dag). Dat zorgt voor ronduit gevaarlijke situaties, vanwege het constante risico van oververhitting, smeltende kabelisolatie, kortsluiting en brand”, zo zegt Marieke de Wild van Enduris.

Dat het echt mis kan gaan bleek deze zomer nog in Oost-Souburg. Hier ontstond op 15 juli brand in een woning aan de Padweg. De brandweer schaalde op naar grote brand en ook twee naastgelegen woningen liepen rookschade op. De bewoner werd aangehouden. Hem werd aangerekend dat hij met het in stand houden van de hennepkwekerij de algemene veiligheid van personen en goederen in gevaar had gebracht.

Kosten
Naast brandgevaar leidt de energiediefstal ook tot maatschappelijke kosten. “In totaal zijn er naar schatting zo’n 30.000 wietplantages in Nederland, die elk jaar bijna 1 miljard kWh aan elektriciteit stelen. Dat is meer dan alle huishoudens in Rotterdam in een jaar verbruiken. De Nederlandse maatschappij draait op voor de ongeveer € 60 miljoen aan kosten voor de gestolen stroom”, aldus de woordvoerster.

Niet bij alle Zeeuwse kwekerijen was overigens sprake van diefstal van stroom. In zo'n 30 procent van de gevallen werd er geen elektriciteit buiten de meter om afgenomen. Enduris roept samen met de politie op om hennepteelt te melden. De Wild: “Iedereen die iets verdachts ziet of ruikt, kan dat direct melden bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000) of bij de politie (0900-8844).”


Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Kees (31-1-2018 om 08:40)
Kijk maar eens goed rond op vrijburg, daar zit ook een en ander wat niet in orde is...... en trek ook eens een deur open.
Kees (30-1-2018 om 18:56)
Zolang het kabinet geen vaart maakt met de regulering van de wiet teelt die alle 76 wietkwekerijen in Zeeland ruimschoots moet kunnen opvangen is het dweilen met de kraan open aangezien de coffeeshops uiteraard bevoorraad moeten worden. Die moeten hun spul hebben.
Bob marley (30-1-2018 om 16:36)
En dus is legaliseren de oplossing. Veilige kwekerijen, goeie kwaliteit weed , extra inkomsten voor de overheid door middel van belasting en ook nog eens bergen minder kosten voor de politie. Win win win situatie. Erg jammer dat een paar gefrustreerde wereldvreemde politieke flapdrollen dit tegen houden en de criminaliteit in stand houden, en de veiligheid van burgers blijkbaar niet belangrijk vinden, immers hoe het nu gaat is toch zo gevaarlijk?
Cookie-instellingen beheren