Veertien arrestaties in Kapelle na drugsvondst

Toegevoegd: 19-03-2019, 22.41 uur - Update: 20-03-2019, 06.38 uur

De coke was verstopt in een lading met bananen.
De coke was verstopt in een lading met bananen.
1
© Foto: Politie Zeeland-West-Brabant
Door: Roland de Jong

KAPELLE - De politie heeft maandag in Kapelle veertien personen aangehouden na de vondst van een grote hoeveelheid cocaïne in de haven van Antwerpen. De PZC meldde dat dinsdagavond. Inmiddels heeft de politie de informatie bevestigd.

Vrijdag werd 1.500 kilo cocaïne gevonden in een container met bananen. De lading was bestemd voor een fruitbedrijf in Kapelle. De coke zou een straatwaarde hebben gehad van 44 miljoen euro. Maandag viel een arrestatieteam het bedrijf in Kapelle binnen nadat de vrachtwagen, waar de cocaïne in had gezeten, bij het bedrijf aankwam.

Bij de inval aan de Handelsweg werden 14 mannen aangehouden. Ze komen uit Amsterdam, Berkel-Enschot, Goes, Hansweert, Middelburg en Rotterdam. Drie personen hebben geen vaste woon- of verblijfplaats. Alle verdachten zijn ingesloten voor verder onderzoek.

Onderzoek foute fruitbedrijven
De arrestaties vinden plaats in een actieweek waarbij onder meer de Belastingdienst, de douane en de politie samenwerken om in de politieregio Zeeland-West-Brabant een dertigtal fruitbedrijven te controleren. De verschillende diensten willen tijdens de actieweek naar eigen zeggen vooral informatie verzamelen. “Het is de start van een vernieuwde aanpak”, zo zegt de politie.

“Onder noemer Project Piggyback gaat de grootschalige import van cocaïne in containers met fruit als deklading aangepakt worden, omdat criminele organisaties misbruik maken van legale structuren om illegale praktijken uit te voeren. Criminele organisaties faciliteren met groot gemak de import van grote hoeveelheden cocaïne naar Europa. Daarbij maken zij gebruik van illegale geldstromen vanuit Europa naar Zuid-Amerika”, zo legt de politie uit.

“Tijdens deze integrale actieweek controleren we verdachte fruitbedrijven die met behulp van hun deklading cocaïne smokkelen. Daarbij treden we op als een gezamenlijke overheid en werken heel nauw samen met de Belgische Federale politie. De aanpak die we in deze week toepassen is nieuw en innovatief”, aldus een woordvoerder.

“Door de focus te leggen op ‘legale’ handelswijzen, zoals het volgen van ongebruikelijke financiële transacties vanuit Europa naar Zuid-Amerika, is het mogelijk om aan de voorkant te komen van het criminele proces. We verwachten niet direct grote vangsten maar het geeft ons wel een beeld van wat er aan de hand is in deze branche. We steken als het ware een thermometer in onze zieke ‘patiënt’”, zo zegt de politie.

Havens
Tijdens de week vinden er acties plaats in Zeeland-West-Brabant, Rotterdam en in België. Het gaat daarbij om controles in de havens in Antwerpen, Vlissingen en Rotterdam, bij verdachte fruitbedrijven en controles in het verkeer. “Ook houden we een verkeerscontrole met de focus op mogelijke cocaïnetransporten met als deklading fruit.”

Banken
Voor deze actieweek is ook de samenwerking gezocht met de vier grootste Nederlandse banken om de illegale geldstromen die deze smokkel met zich mee brengen in beeld te brengen en te onderscheppen.Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
de pot en de ketel (20-3-2019 om 16:30)
de grootste criminelen zijn dus de bankiers. Sluit die dan maar levenslang op of krijgen ze gewoon weer zakken geld toe en nog een dikkere bonus ? Gelukkig ook dat NL een belastingparadijs is voor internationale bedrijven. U stemt daar toch ook weer voor ?
Iemand (20-3-2019 om 16:25)
@jac wat een ondoordachte onzin. Zolang de werkende opdraaien voor de kosten van verslavingen het opruimen van drugsafval en alle verwarde mensen voorzien in dit land van zorg en hulp wat mede door drugs komt zal je eerst met een wet verandering moeten komen om het betaalbaar te kunnen houden zoals als je verslaafd bent dat je geen recht hebt op gratis geld van de mensen die keihard werken. En de enige oplossing voor het drugsdeal probleem is iedereen die er mee te maken heeft levenslang vast te zetten, en als je denk ahh dat lost toch niets op . Tuurlijk wel! Het tuig zal zich zelf verwijderen van de straten.
Poentang (20-3-2019 om 15:47)
Ja tuurlijk jac, en dan; de overheid die dan zaakjes kan doen met criminele deugs families uit zuid Amerika en deze nog machtiger maken? Waar de mensen al tijden lijden onder het bewind van grote drugsbaronnen? Is dat wat je echt wilt? Wellicht moet je dan maar lekker daar naar toe verhuizen ofzo!
Importzeeuw (20-3-2019 om 15:16)
Goedzo! Eindelijk wordt er wat gedaan aan de drugshandel in Zeeland.
Jac (20-3-2019 om 11:30)
Gewoon alles legaliseren, ben je van al deze criminaliteit af. Gezien de enorme aantallen recreatieve (niet verslaafde) gebruikers en het gering aantal keren dat er iets mis gaat kun je beter sigaretten, sterke drank en ongezond eten verbieden dan harddrugs....... De meeste recreatieve gebruikers kunnen er prima mee omgaan. (Hard)drugs is gewoon een dogma voor de meeste mensen, en daarom moet het blijkbaar verboden worden, allemaal schijnveiligheid.
Klaas (20-3-2019 om 08:41)
Mooie vangst.