Weerbericht:
Eerst op meerdere plaatsen mist, overdag geleidelijk zonnige perioden
Verkeersinformatie:
Geen files

Middelburgers opgelicht door 'bankmedewerker'

Toegevoegd: 03-08-2021, 12.08 uur
Middelburgers opgelicht door 'bankmedewerker'
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - De afgelopen dagen zijn in Middelburg meerdere mensen opgelicht door middel van een babbeltruc waarbij iemand zich voordeed als bankmedewerker. De politie waarschuwt mensen daarom om altijd alert te zijn als mensen vragen om een pinpas en eventueel de bank te bellen om te checken of alles wel klopt.


Volgens de politie werden de Middelburgse slachtoffers vooraf eerst gebeld door iemand die aangaf medewerker te zijn van de bank. In werkelijkheid ging het echter om een oplichter. Met een smoes overtuigde de beller zijn slachtoffers ervan dat hun pinpas opgehaald moest worden. Even later stond er ook daadwerkelijk iemand aan de deur die de pinpas op kwam halen en beloofde dat een nieuwe pinpas een dag later in de brievenbus zou zitten.

Meerdere mensen werden slachtoffer van de oplichter(s). Nadat de politie in kennis was gesteld, is een uitgebreid buurtonderzoek gehouden. Volgens de politie had de oplichter een herkenbare jas van een postbedrijf aan. De opgegeven signalementen komen echter niet volledig overeen dus volgens de politie zijn er wellicht meerdere oplichters actief.

De politie raadt mensen aan om altijd om een legitimatiebewijs te vragen als er iemand namens een instantie of bedrijf komt. "Medewerkers van banken, verzekeringsmaatschappijen, thuiszorginstellingen en dergelijke komen nooit zonder afspraak bij u thuis voor financiële zaken. Vraag hen later terug te komen en bel naar de instantie om hun verzoek te controleren", zo adviseert te politie, die tevens mensen op het hart drukt om nooit hun pinpas en/of pincode af te geven. "Een bank of de politie vraagt daar nooit naar. Bewaar ook altijd uw pinpas en pincode apart", aldus de politie.

"Laat onbekenden niet binnen, hoe betrouwbaar of onschuldig ze ook ogen. Er zijn verhalen bekend van kinderen die vragen of iemand wil meewerken aan een werkstuk en er vervolgens vandoor gaan met geld en sieraden. U kunt hen vragen terug te komen als u niet meer alleen thuis bent. Om te voorkomen dat er grote bedragen van uw bank- of girorekening gehaald kunnen worden, is het verstandig om geld dat niet direct nodig is, van uw lopende rekening over te boeken naar een spaarrekening. Als u daarnaast via uw bank zorgt dat u niet onnodig (veel) ‘rood’ kunt staan op uw lopende rekening, voorkomt u ook dat anderen grote bedragen van uw rekening kunnen halen", zo adviseert de politie.

Bent u toch slachtoffer geworden van een babbeltruc? Dan kunt u de politie bellen op 0900-8844. Is de dader nog in de buurt? Dan kunt u bellen met 112.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
bram goeree (4-8-2021 om 12:34)
Grote Smurf en Michelle ik denk dat jullie beiden nog redelijk jong zijn .maar probeer jullie je eens te verplaatsen in mensen van 80 of 90 jaar .hun denkvermogen is heel anders dan dat van jongere mensen .dat kun je ze niet kwalijk nemen ,dat is de leeftijd .wel is het zeer kwalijk dat sommige klootzakken daar ''misbruik;; van maken .het enige waar we deze oude mensen mee kunnen helpen is persoonlijke voorlichting liefst door kinderen of familie .en dat niet een maar meerdere keren .en zelf zoveel mogelijk helpen en toezicht houden .dat doe ik ook met mijn moeder .die is in de 90 jaar en dan werken je hersenen niet meer zoals vroeger .wel zouden de straffen op zulk soort zaken veel hoger moeten .dat schrikt af
Grote Smurf (3-8-2021 om 20:10)
@Michelle, precies en dat zijn vaak mensen die nog steeds niet willen geloven dat er ook door en door slechte mensen bestaan. Dat zijn van die mensen die in ieder mens wat goeds zien. Ieder mens heeft wel een goede kant is het dan. Opzich niet verkeerd maar door hun eigen goedgelovigheid in de medemens worden ze dan zelf het slachtoffer. Deze mensen kan ik zeker aanraden eens wat te gaan lezen over de symptomen van de narcistische -en antisociale persoonlijkheidsstoornis. Deze mensen vind je zelfs terug in de politiek zo goed kunnen ze de charmante goede man acteren maar ondertussen zijn ze door en door slecht zonder een greintje empathie en krijgen ze de kan jou te belazeren dan doen ze dat bijvoorbeeld op deze manier.
bram goeree (3-8-2021 om 18:42)
Michelle dat dit bekend is bij velen klopt maar meestal zijn oude mensen de dupe van dit soort praktijken .en die zijn niet meer zo up to date wat nieuws enz betreft en het ook niet allemaal meer zo makkelijk verwerken .wanneer het jonge mensen betreft dan hadden ze beter moeten weten dat klopt .maar oordeel niet vlug
Jtg (3-8-2021 om 18:16)
In Terneuzen ook al actief ene Pascal met marktplaats oplichting 1cent pinnen of betaalverzoek daarna rek leeg
Michelle (3-8-2021 om 15:28)
Dat mensen hier nog steeds intrappen. Zo langzamerhand genoegzaam bekend!
Cookie-instellingen beheren