Weerbericht:
Vrij koel en perioden met zon. Vooral in de avond en nacht wat regen
Verkeersinformatie:
13 files van totaal 49 km

Botulisme speelde rol in dood bergeenden

Toegevoegd: 03-09-2021, 15.26 uur
Botulisme speelde rol in dood bergeenden
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

VLISSINGEN - De meer dan 200 dode bergeenden die sinds maandag 9 augustus aanspoelden aan de Walcherse kust zijn (deels) overleden door botulisme. Dat melden de betrokken gemeenten.


Uit onderzoek door het Dutch Wildlife Health Centre en Wageningen Bioveterinary Research naar de doodsoorzaak van de eenden is gebleken dat botulisme een rol heeft gespeeld bij de sterfte. Botulisme bij watervogels ontstaat meestal bij warm weer. Vaak heeft dit een dodelijke afloop als gevolg. In korte tijd kan sprake zijn van hoge sterfteaantallen. Het kon tot op heden niet achterhaald worden of er andere relevante sterfteoorzaken meespeelden.

Het specifieke type van botulisme dat is aangetroffen (type C), is overigens niet gevaarlijk voor mensen. Eerder stelde de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit (NVWA) al vast dat er geen sprake was van vogelgriep. In de afgelopen twee weken spoelden overigens ook geen nieuwe dode bergeenden meer aan. 


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren