Weerbericht:
Bewolkt, in het zuidoosten opklaringen. Morgen van tijd tot tijd motregen
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Maandag om 12.00 uur 20e NL-Alert testbericht

Toegevoegd: 04-12-2022, 13.30 uur
Morgen wordt het NL-Alert testbericht weer verstuurd.
Morgen wordt het NL-Alert testbericht weer verstuurd.
© Foto: Ministerie van Justitie en Veiligheid / NL-Alert
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Morgen wordt het alarmmiddel NL-Alert weer getest. Het overheidssysteem om burgers te informeren bij calamiteiten bestaat deze maand 10 jaar. Het is de 20e keer dat een testbericht wordt verstuurd.


NL-Alerts komen binnen op de mobiele telefoon. Als je een NL-Alert binnenkrijgt, hoor je een doordringend alarmgeluid. Dit klinkt anders dan een normaal bericht. Om NL-Alert te ontvangen, moet je mobiel aanstaan. Verder hoef je niets in te stellen. NL-Alert is gratis en anoniem, je telefoonnummer blijft onbekend. Je ontvangt NL-Alert ook als het mobiele netwerk overbelast is. Daarnaast is NL-Alert te zien op steeds meer digitale reclameschermen en reisinformatieschermen in het openbaar vervoer.

In de afgelopen 10 jaar is NL-Alert verspreid over het land ruim 1.100 keer ingezet. In Zeeland gebeurde dit met name bij grote branden. maar dit jaar werd het bijvoorbeeld ook ingezet toen een windhoos over Zierikzee trok en toen sprake was van een grote waterleidingbreuk in Oost-Souburg. In februari werd NL-Alert gebruikt om mensen erop te wijzen dat brandweerposten werden bezet vanwege de overbelaste alarmcentrale als gevolg van storm Eunice.

Het testbericht van NL-Alert wordt altijd op de eerste maandagen van juni en december rond 12.00 uur verzonden.  In het testbericht staat duidelijk dat het om een test gaat en dat de ontvanger geen actie hoeft te ondernemen. Uit onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid blijkt dat driekwart van de Zeeuwen die het testbericht ontvangt, NL-Alert hierdoor ook herkent in een noodsituatie.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Jac (5-12-2022 om 18:15)
Wat een luxe problemen, elke maand zeker wel een minuut enige herrie......... Gaat dus eigenlijk blijkbaar best wel goed in NL als er mensen zijn die zich hier druk om gaan maken, blijkbaar geen serieuzere problemen voor handen :-)
Michelle (5-12-2022 om 16:45)
@Eva, er zijn altijd nog mensen die niet aan het digitale leven deelnemen, Waar heb je het over 1 keer in de maand 1 minuut NL Alert. Daar is toch wel mee te leven ?
Rot herrie (5-12-2022 om 16:13)
Voor iemand die gevoelig is voor harde, nare, schrille, lelijke geluiden heb ik helaas het NL Alert van mijn telefoon verwijderd.
Dagvlinder (5-12-2022 om 13:33)
Beter dat ze dat stoppen die onzin als ook dat teksrbericht. Gelukkig heb ik dit geblokkeerd.
Eva (5-12-2022 om 11:12)
@Michelle, Ik ben niet tegen NL-Alert. Tis juist goed dat je melding op je telefoon krijgt als er ergens b.v. een grote brand is. Echter die sirenepalen kunnen nu,, we zover in het digitale leven verwikkeld zijn toch wel stil blijven?, en bij een grote ramp enkel afgaan? Vervolgens elke maand op je mobiel een NL-Alert? Zoals vandaag? Kun je daar mee leven?
Michelle (5-12-2022 om 08:54)
@Thijs en Eva, jullie zijn in de gelukkige omstandigheid dat jullie denken dat NL alert niet nodig is. Hopen voor jullie dat dit zo blijft! Maar het kan zomaar anders worden en dan zullen jullie wel blij zijn dat dit bestaat!
Cookie-instellingen beheren