Weerbericht:
Van het westen uit meer bewolking
Verkeersinformatie:
1 file van totaal 2 km

Acht gewonden bij grote brand AZC

Toegevoegd: 17-12-2022, 11.56 uur - Update: 17-12-2022, 12.22 uur
Alle 280 bewoners zijn geƫvacueerd.
Alle 280 bewoners zijn geƫvacueerd.
© Foto: Reinoud Hiemstra
Door: Roland de Jong

MIDDELBURG - Bij de grote brand vanochtend in het AZC in Middelburg zijn zeven bewoners en een brandweerman gewond geraakt. Drie personen zijn naar het ziekenhuis gebracht. Dat heeft de Veiligheidsregio Zeeland (VRZ) bekendgemaakt.


In het complex aan de Laurens Stommesweg werd rond 07.45 uur brand ontdekt. Al snel was het vuur uitslaand. De brandweer schaalde groot op, mede vanwege het grote aantal mensen in het gebouw. In totaal waren namelijk ongeveer 280 bewoners aanwezig. Zeven personen zijn door de ambulancedienst behandeld, met name vanwege rookinhalatie. Drie personen zijn per ambulance naar het ziekenhuis gebracht. De anderen konden ter plekke worden behandeld. Bij de brandbestrijding is één brandweerman lichtgewond geraakt aan zijn hand. Hij is hiervoor in het ziekenhuis behandeld, zo meldt de VRZ.

De geëvacueerde bewoners van het AZC zijn opgevangen in de nabij gelegen sporthal De Sprong. Beheerder Optisport, de gemeente Middelburg en een noodhulpteam van het Rode Kruis zorgen hier voor opvang en verzorging. De bewoners van het AZC worden zeker tot de avond opgevangen in de sporthal. Op dit moment zijn Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en de gemeente bezig met het regelen van onderdak voor de komende dagen. Het is nog niet bekend hoeveel bewoners straks niet meer terug kunnen keren naar het AZC en waarvoor alternatieve opvang gezocht moet worden.

Kort na 11.00 uur kon de brandweer het sein brand meester geven. Uitbreiding van de brand is niet meer mogelijk maar de brandweer is nog wel druk met blus- en sloopwerkzaamheden. Er vindt ook nog een verdere verkenning plaats. Binnen in het gebouw zijn de uitgebrande appartementen niet meer veilig te betreden door brandweerpersoneel, daarom komt er een gespecialiseerd droneteam uit de regio Rotterdam-Rijnmond ondersteuning leveren. Er is een hijskraan aanwezig van een kraanbedrijf om te helpen met het slopen van delen van het gebouw waar mogelijk nog warmte in zit.

Tegenover de PZC vertelt een medebewoner overigens dat de brand zou zijn aangestoken tijdens een ruzie. De Veiligheidsregio laat echter weten dat de oorzaak van de brand nog niet bekend is en dat de politie en de brandweer hier onderzoek naar doen.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
pietje (17-12-2022 om 13:27)
heel veel sterkte voor de brandweerman
Cookie-instellingen beheren