Weerbericht:
Zonnig, in het zuidoosten meer bewolking en kleine kans op een (onweers)bui
Verkeersinformatie:
36 files van totaal 123 km

9 Jaar cel voor drugstransporten in haven Vlissingen

Toegevoegd: 26-04-2023, 16.47 uur
9 Jaar cel voor drugstransporten in haven Vlissingen
© Foto: HVZeeland.nl (archief)
Door: Roland de Jong

BREDA - Een 47-jarige man is vandaag veroordeeld tot een celstraf van negen jaar voor zijn betrokkenheid bij georganiseerde drugshandel via de haven van Vlissingen. Bij de opsporing werd onder meer een undercoveragent ingezet. Deze maakte een einde aan zijn leven wat ervoor zorgde dat een speciale onderzoekscommissie werd ingesteld.


De man had volgens de rechtbank een essentiële rol bij de invoer van grote partijen cocaïne vanuit Zuid-Amerika. Daarnaast maakte hij zich schuldig aan het witwassen van grote geldbedragen. Volgens de rechtbank was de man - verdeeld over drie transporten - verantwoordelijk voor de logistiek rond de invoer van meer dan 1.400 kilo coke.

“Zijn rol was ervoor te zorgen dat de cocaïne te traceren was nadat de schepen waren gelost en uiteindelijk vanuit de haven op de juiste plek terechtkwam. Dit deed hij, in ieder geval voor één partij, in samenwerking met een havenmedewerker. Ook maakte hij zich samen met anderen schuldig van de voorbereidingshandelingen voor deze en andere transporten. Tot slot heeft hij bijna 750.000 euro witgewassen”, zo meldt de rechtbank.

De politie kwam de man op het spoor toen zijn (schuil)naam naar voren kwam in een onderzoek naar drugstransporten. “Omdat het vermoeden bestond dat hij een belangrijke rol had bij het binnenbrengen van harddrugs in de haven van Vlissingen, werden meerdere bijzondere opsporingsmethodes ingezet om zicht te krijgen op zijn criminele activiteiten. Zo werd hij geobserveerd en afgeluisterd. Uit onder meer gekraakte Encrochat- en SkyECC-berichten bleek dat de verdachte contacten onderhield over de invoer van cocaïne.”, aldus de rechtbank.

Undercoveragent
In december 2019 werd ook een undercoveragent op de zaak gezet. Deze ging naast de man wonen in Zevenbergschen Hoek en infiltreerde in zijn leven en dat van zijn gezin. Toen de verdachte in september 2020 door de politie werd aangehouden, ging het WOD-traject (Werken Onder Dekmantel) verder. Er ontstond een relatie tussen de partner van de verdachte en de undercoveragent. In april 2021 maakte de undercoveragent een einde aan zijn leven. “Vanwege fouten die zijn gemaakt in dit traject, heeft het Openbaar Ministerie besloten de resultaten van het WOD-traject niet als bewijs te gebruiken”, zo meldt de rechtbank.

Na het overlijden van de undercoveragent is er door de politie een onderzoekscommissie ingesteld: de commissie Brouwer. Uit het strafdossier en het onderzoeksrapport van deze commissie is onder andere gebleken dat de sturing vanuit de teamleiding in dit traject onvoldoende was. “De rechtbank vindt het van essentieel belang dat juist bij de inzet van een WOD-traject zo zorgvuldig mogelijk wordt gewerkt. Deze zorgvuldigheid ontbrak, waardoor het kon gebeuren dat er een intieme relatie met de partner van de verdachte ontstond. Hiermee zijn normen van fatsoen overschreden. Dat had volgens de rechtbank voorkomen moeten worden”, zo laat een woordvoerder weten.

Bij het bepalen van de strafmaat heeft de rechtbank meegewogen dat de invoer van cocaïne en de georganiseerde en grootschalige handel hierin een bijzonder ontwrichtende invloed hebben op de samenleving. “De rechtbank is dan ook van oordeel dat een forse onvoorwaardelijke gevangenisstraf op zijn plaats is. Bij de hoogte van de straf houdt de rechtbank rekening met de cruciale rol van verdachte en zijn strafblad. Ook houdt de rechtbank rekening met de onherstelbare vormverzuimen (onrechtmatigheden) in het WOD-traject. Om die reden heeft de rechtbank één jaar gevangenisstraf in mindering gebracht. Daarom is er een celstraf van negen in plaats van tien jaar opgelegd”, aldus de rechtbank.


Locatie op de kaart

Reageer op dit bericht

Reacties

Nieuwe reactie plaatsen:

Alle ingestuurde reacties worden voor publicatie door de redactie beoordeeld. De redactie behoudt zich het recht voor om de reactie zonder opgaaf van redenen te weigeren of in te korten. Bij het insturen van een reactie geeft u ons toestemming de ingevoerde persoonsgegevens te verwerken. Lees hier alle regels over het plaatsen van reacties. U mag 750 tekens gebruiken voor uw reactie.

Zelf reageren? Lees hier de spelregels.

Aantal tekens
0 van 750
Cookie-instellingen beheren